’En stor chock - för hela världen’

Uppdaterad 2015-07-05 | Publicerad 2015-06-27

PORT EL KANTAOUI. Polisen i Tunisien famlar fortfarande i mörker i fråga om hur många terrorister som öppnade eld mot solbadarna i Tunisien.

Nu sätter man hoppet till att terroristerna fastnat på film - samtidigt som brittiska specialpoliser flygs ner till landet.

– Gårdagens dåd var en stor chock, inte bara för Sousse, utan för hela världen, säger parlamentsledamoten och hotellägaren Zohra Driss.

Parlamentsledamoten och hotellägaren Zohra Driss prisade säkerhetsstyrkornas insats vid attentatet.

Tunisiska myndighetsuppgifter om hur många gärningsmän som deltagit i attacken utanför Sousses har böljat fram och tillbaka.

Efter dådet gick myndigheterna ut med uppgifter om att en gärningsman var skjuten, en gripen och en på fri fot. Senare kom uppgifter om att det kunde handla om ännu flera inblandade.

Kan ha fastnat på film

På en presskonferens på lördagen där representanter för inrikesministeriet fanns på plats stod det återigen klart att mycket utredningsarbete återstår för att reda ut vad det var som hände i fredags då 38 personer - främst turister - blev ihjälskjutna.

Nu tycks man sätta hoppet till att gärningsmännen fastnat på film.

– Polisen undersöker nu om det finns övervakningsfilmer före och under terrordådet som kan ge mer besked om vad som hände, sa en regeringsrepresentant.

Tillställningen hölls för press från hela världen som samlats utanför Hotel Imperial Marhaba som kom att bli målet för fredagens terrorattack.

Prisade säkerhetsstyrkorna

En av hotellets ägare, Zohra Driss, som också är parlamentsledamot, var på plats och prisade säkerhetsstyrkornas snabba agerande. Flera turister som bevittnade attacken uppger att polisen var snabbt på plats - med tungt beväpnade personal som bland annat sköt mot terroristerna från tak i närheten.

– Säkerhetsmännen anlände väldigt snabbt till platsen. Det tog bara tio minuter efter det första larmet och det räddade livet på flera turister, säger hon.

Att säkerheten skulle ha varit dålig på platsen förnekade både hotellägaren Zohra Driss och regeringsrepresentanten.

– Det finns inga sätt att försvara sig mot en man med vapen om du själv inte är beväpnad, sa hon.

På lördagen var var fortfarande flera av de 38 dödsoffer inte identifierade. Klart står ända att minst 15 av dödsoffren var brittiska medborgare, en var från Irland, en från Tyskland, en från Belgien och en från Portugal.

Brittisk polis flyger ner

Enligt brittisk press har ett stort antal poliser från Storbritannien under helgen flugit ner till Tunisien för att samla bevis och hjälpa de tunisiska myndigheterna. Samtidigt besöker konsulära team, från en rad länder däribland Storbritannien och Norge, hotell och resorter för att stödja de drabbade.

I går tog terrorgruppen Islamiska Staten på sig ansvaret för dådet. Enligt vittnesuppgifter, vilket stöds av dödslistan, ska terroristen eller terroristerna ha riktat in sig särskilt på västerlänningar. Uppgiften bekräftas av antiterrorchefen Mark Rowely på Metropolitan-polisen i London.

– Det är ganska uppenbart att platsen som valdes vid den tunisiska attacken var utvald med hänsyn till antalet västerlänningar, säger han till The Guardian.