Hackerattack mot SSU:s hemsida

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-22

Lösenord och mejl läcktes – attacken ska polisanmälas

SSU:s hemsida har blivit hackad.

Känslig information i form av mejl och lösenord låg ute i minst en timme.

Sverigedemokraternas hemsida är blockerad och har inte gått att besöka på nästan tre dagar.

Under minst en timme låg hemlig information och lösenord ute på SSU:s hemsida.

Socialdemokraternas ungdomsförbunds hemsida blev på söndagskvällen hackad.

I stället för det vanliga innehållet låg mejl, med bland annat uppgifter om ett hemligt telefonmöte och filer med strategier, samt uppgifter om lösenord till SSU:ares e-postkonton och bloggkonton ute på sidan.

SSU ska polisanmäla

I toppen av sidan syntes en pyramid och texten "Novus ordo seclorum" – latin för "New order of the ages". Bilden återfinns bland annat på amerikanska dollarsedlar.

Under minst en timme låg den känsliga informationen ute, innan hemsidan vid 18.30-tiden stängdes ner.

– Jag fick precis reda på det via ett sms från en kollega, säger Ingela Nilsson, pressekreterare på SSU.

Hon kan inte svara på omfattningen av attacken eller vem som tros ligga bakom.

– Det verkar som att vi har blivit kapade och vi kommer att polisanmäla det här. Det är allt vi kan säga nu, säger hon.

SD:s sajt blockerad

Även Sverigedemokraternas hemsida har utsatts för en attack. Sedan natten till fredagen har sajten blockerats och varit mycket svår att besöka.

Enligt partiets pressekreterare Erik Almqvist rör det sig om en så kallad Denial of service-attack, där ett stort antal datorer använts för att överbelasta den server där hemsidan är belägen.

– Vår it-avdelning jobbar på att samla bevis och att försöka ta reda på vilka som ligger bakom attacken. Vi ska sammanställa allt innan vi lämnar över det till polisen. Det är synd att man använder de här metoderna och inte möter oss i en debatt i stället, säger han.

"Behövs kryptering"

Anne-Marie Eklund Löwinder, kvalitets- och säkerhetschef på stiftelsen .SE, säger att det går att hacka sig in i princip överallt.

– Är det dåligt skyddat behövs det inga proffs. Är det ett bra skyddat system tar man sig in om man vill det tillräckligt mycket, det kostar bara mer tid och pengar, säger hon.

Anne-Marie Eklund Löwinder vet inte vilka säkerhetssystem SSU använder, men säger att brandväggar inte ger något fullgott skydd.

– Att tro att hemlig information är skyddad för att man har den bakom brandväggar tror jag är otillräckligt, man måste använda sig av kryptering för att skydda information fullt ut.

Följ ämnen i artikeln