Kriget om sanningen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-07

”USA ville hålla samarbetet hemligt”

’reglerna följs’ ”Jag är inte lika upphetsad som vissa andra över enskilda noteringar från en ambassad. Vi vet vad som gäller och vi är noga med att reglerna följs”, säger justitieminister Beatrice Ask.

Det var USA, inte Sverige, som ville hålla terroristsamarbetet hemligt.

Det hävdar svenska regeringstjänstemän som var med på mötena med amerikanska agenter hösten 2008.

– De verkade inte så intresserade av att riksdagen skulle få veta det, säger Annika Waller, på justitiedepartementet.

Svenska regeringen gör nu allt för att tona ner betydelsen av de hemliga mötena mellan svenska regeringstjänstemän och en amerikansk delegation 23 oktober 2008.

Samtidigt råder förvirring om vem som sa vad.

Enligt de Wikileaksdokument, som Aftonbladet publicerade i går, hävdar USA att Sverige inte ville inleda ett öppet samarbete om terrorbekämpning där USA skulle få tillgång till svenska register. Orsak: frågan var politiskt känslig, skulle i hamna i riksdagen och därmed bli offentlig.

”Informerade oss”

Men svenska topptjänstemän säger att det i stället var USA som ville hålla avtalet hemligt.

– Det var ett ganska kort möte. De kom hit och informerade om ett avtal som vi ganska snart förstod skulle vara ett som vi går till riksdagen med – och det verkade inte de så intresserade av, säger Annika Waller, då rättssakkunnig på justitiedepartementet.

I dokumentet framstår det som att det är ni som inte vill ta det till riksdagen?

– Absolut inte. Det är inte min bild av det, säger hon.

Möte om terrorism

Avtalet förverkligades aldrig. Men enligt det läckta dokumentet har USA och Sverige redan ett hemligt samarbete och på mötet ska regeringstjänstemännen ha uttryckt ”en stark tillfredsställelse över det redan existerande informella informationsutbytet”. Justitieminister Beatrice Ask (M) tonade i går ner uppgifterna.

– Jag är inte lika upphetsad som vissa andra över enskilda noteringar från en ambassad. Vi vet vad som gäller och vi är noga med att reglerna följs, säger hon.

Finns det saker som regeringen har undanhållit för riksdagen?

– Nej.

Inte ens informella uppgifter?

– Vi har säkerhetspolis och ett brottsbekämpningsarbete som alltid pågår. Riksdagens partier är informerade om vilka mål och riktlinjer det finns. Men varje diskussion, varje aktivitet redovisas ju inte.

Den amerikanska delegationen hade också ett möte om terrorbekämpning med tre UD-tjänstemän, men fått veta att det var en fråga för justitiedepartementet. Enligt ämnesrådet Paula Wennerblom handlade mötet framför allt om Visa Waiver, en lag som gör att vissa länders medborgare kan resa till USA utan visum:

”Pratade om lagen”

– Jag minns det som ett helt ordinärt möte. Det var inte kontroversiellt på något vis.

Fick ni ett erbjudande om ett öppet samarbete om terroristbekämpning?

– Som jag minns det pratade vi om den här lagen. Ingenting annat.

Informerades Carl Bildt om mötet?

– Jag måste ha gjort en anteckning om det. Men jag kan inte tänka mig att det var på den nivån att utrikesministern informerades.