Så rör sig askmolnet - prognos för dygnet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-16

Klicka på grafiken för större format!

Askmolnet hade lämnat norra Sverige, men nu rör det sig uppåt igen. Samtidigt sprider det sig sakta österut över Europa.

Prognosen kom vid 21-tiden på fredagen från det brittiska vädercentret Met Office som har beräknat hur luften har rört sig och kommer att röra sig efter vulkanutbrottet på Island.

Forskare på Volcanic Ash Advisory Centre har "öronmärkt" luften som befann sig ovanför vulkanens öppning och har på så vis kunnat följa partiklarna – trots att de inte syns på satellitbilder.

Den här typen av prognos används av flygfarten och beräknas vara en relativt konkret uppskattning.

Molnet sprider sig

Enligt den senaste prognosen från Met Office kommer partiklarna fortsätta att sprida sig såväl norrut som sakta åt öster över Europa.

Askmolnet ser alltså ut att under natten mot lördag återigen breda ut sig över Norrland. Klockan åtta på lördagsmorgonen svensk tid är det enligt prognosen bara de allra nordligaste delarna av landet som är askfria. Därefter ser rörelserna i molnet delvis ut att avta, och det blir inga förändringar fram till klockan 14, som är så långt prognosen sträcker sig.

Eftersom det är nyckfulla vindar som avgör hur prognosen ser ut är det svårt att göra längre uppskattningar än så. Det är också därför det är svårt för flygplatser att veta om det är säkert att öppna luftrummet.

Snabba vindändringar kan förändra läget på några timmar.

Prognos till på söndag

Enligt en norsk mätning ligger askan kvar över Arlanda hela helgen. Även den mätningen visar att askmolnet börjar röra sig uppåt över Sverige under lördagen.

Det skulle betyda fortsatt stopp i flygtrafiken från och till Sverige hela helgen.

Det är norska Meteorologisk institutt som har gjort en beräkning av askans spridning med hjälp av en modell som heter SNAP som beräknar partiklars spridning i luften.

Modellen används för att mäta olika typer av utsläpp. Den används för att främst myndigheter ska kunna få en uppfattning om hur spridningen kommer att se ut.

Vindarna skiftar

SMHI följer de brittiska prognoserna för partiklarnas rörelse och kan annars bara titta på de vanliga vindprognoserna.

– Det är svårt att följa de här partiklarna eftersom de inte syns på några satellitbilder, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Enligt SMHI skiftar vindarna fram och tillbaka under det närmaste dygnet, vilket gör det svårt att förutsäga exakt hur askmolnet kommer att röra sig.