”Helt obegripligt att inte granska”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-03

Lenas make fick träffa Hägglund – till slut

I tre timmar stod Torbjörn Hammar, 52, utanför Rosenbad och frös i går – med ett plakat med bilder på hustrun Lena som svårt cancersjuk.

Till slut fick han det han ville – ett möte med socialminister Göran Hägglund (KD).

Personligt samtal Torbjörn Hammar fick som han ville. Efter tre timmars demonstration utanför Rosenbad fick han ett enskilt möte med socialminister Göran Hägglund (KD).

Aftonbladet berättade i går om Lena Hammar, 47, som avled 19 september. Tio dagar senare beslutade Socialstyrelsen – efter en anmälan från Torbjörn – att inte granska vården av Lena 2004–2010. Motiveringen var att en del händelser låg långt bak i tiden.

Försökt få kontakt

– Socialstyrelsen brister ju i sin tillsyn. Vart ska vi anhöriga då vända oss – när den myndighet som ska ha tillsyn över sjukvården och granska den, inte gör det?

I ett försök att få kontakt med socialministern reste Torbjörn Hammar till Stockholm och ställde sig utanför Rosenbad i går.

– Jag har ringt och mejlat några gånger förut, men fått nej till ett möte. Han har inte tid, säger Torbjörn.

I går ringde han på nytt till socialdepartementet och berättade att han nu stod utanför Rosenbad och uppmanade dem att läsa om Lena i Aftonbladet. Plötsligt gick allt fort.

”Kändes bra”

25 minuter senare – klockan 13.53 – kom Göran Hägglunds pressekreterare ut och sa att socialministern ville träffa Torbjörn. Det blev ett enskilt möte i en halvtimme.

– Det kändes bra. Jag fick möjlighet att berätta om det som hänt, säger han.

Torbjörn framförde två önskemål: Ett möte med socialministern samt de sjukvårdsansvariga från alla riksdagspartier. Och en ny sjukvårdslag, vid flera allvarliga händelser under lång tid och vid olika sjukvårdsenheter.

Vill ha Lex Lena

– Lex Maria räcker inte till, jag vill ha en Lex Lena.

Socialministern hade inte tid att besvara Aftonbladets frågor.