Rävlimbo – ungarna fast i byråkratin

Publicerad 2016-04-21

Först verkade det klart att rävungarna skulle flytta till en djurpark utanför Västerås.

Sedan hade Skansens Jonas Wahlström hört att de skulle avlivas, medan länsstyrelsen i Västmanland sa att djurparken inte ens planerade ett rävhägn.

Men djurparken vill visst ha rävarna.

– Ansökan skickades in i dag, vi väntar och hoppas, säger Henrik Ludvigsson på Kungsbyns djurpark.

Det har gått en vecka sedan Aftonbladet träffade rävungarna Allan, Alina och Albertina. De små har växt till sig och börjat få en allt ljusare ton i den lurviga pälsen.

– De mår jättebra, är busiga och äter mycket mer, säger Emma Karlsson, djurvårdare på Skansenakvariet i Stockholm.

Rävungarna hittades övergivna på en byggarbetsplats norr om Stockholm. Polisen lämnade över dem till Jonas Wahlström, föreståndare för Skansenakvariet, mot löftet att de inte skulle bli krokodilmat. Första tiden fick ungarna bo i Emmas lägenhet, men har nu fått flytta till Skansen.

Uppgifter: ”Ska avlivas”

Men vart smårävarna nu ska ta vägen är ännu oklart.

Förra veckan verkade det som att rävungarna skulle få flytta till Kungsbyns djurpark mellan Enköping och Västerås, som planerade ett nytt rävhägn. Men under måndagen fick Jonas Wahlström uppgifter att ungarna i stället skulle avlivas.

– Länsstyrelsen i Västmanland bestämmer i slutändan och de vill att alla djur som tas från naturen ska avlivas, vilket jag tycker är helt fel när det gäller friska djur, sa Jonas Wahlström på tisdagen.

– Det hade varit en annan sak om det varit utsvultna små rävungar som varit påkörda med brutna ben, då förstår jag att man kan avliva dem.

Efter att Jonas Wahlström pratat i TV4:s ”Nyhetsmorgon” om att ungarna kanske skulle avlivas, lade länsstyrelsen ut en dementi på sin hemsida. Man skrev att det inte fanns något beslut om att de ska avlivas och att Kungsbyns djurpark inte planerade att ta hand om dem.

Man menade att det rörde det sig om ett missförstånd.

– Vi har inte fått in någon ansökan och räknar inte med att få in någon heller. De har inget rävhägn och planerar inte för något heller, sa Lena Strömvall, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, under tisdagen.

”Hade minskat oron”

Enligt henne fanns det till en början ett visst intresse från Kungsbyns djurpark, men att man ångrat sig. Hon menade också att det inte var ett ärende för länsstyrelsen i Västmanland.

– De är inte ens i vårt län. Det är snarare en fråga för polisen i Stockholm, eftersom de hittade dem. Om vi får en in en ansökan får vi ta ställning till det då. Generellt sett ska upphittade djurungar vara kvar i naturen, säger Lena Strömvall.

Skansenakvariet har ingen möjlighet att ta hand om ungarna, eftersom de redan har ett rävhägn. När Aftonbladet når Henrik Ludvigsson på Kungsbyns djurpark under onsdagen visar det sig att parken visst är intresserade av att ta emot rävungarna.

– Vi vill och har möjlighet att ta emot dem. Nu har länsstyrelsen fått alla papper, de blev inskickade i dag, säger han.

Väntar på tillstånd

Djurparken är redo att bygga upp ett rävhäng och har förberett med personal.

– Nu väntar vi bara på tillstånd, personalen är så taggade på att ta emot dem. Vi väntar och hoppas, säger Henrik Ludvigsson.

Sent på onsdagseftermiddagen bekräftade Lena Strömvall att man fått in en ansökan från Kungsbyns djurpark.

– Tillstånd kan komma när hägnet är färdigbyggt, Kungsbyn har inga rävar sedan tidigare så det är ett nytt område för oss, säger hon.

Dock är det inte länsstyrelsen i Västmanland som fattar beslut om vilka rävar som ska flytta in i hägnet om det godkänns.

– Det är inte vår fråga, de finns fortfarande inte i vårt län, säger Lena Strömvall.

Enligt Jonas Wahlström bollas rävungarna mellan länstyrelsen i Stockholm, polisen och Naturvårdsverket.

– Nu försöker alla få händerna fria, säger han.