"Åkesson låter som en imam"

Publicerad 2011-08-06

SD slår tillbaka mot jämförelser med Breivik i sommartal

Jimmie Åkesson är förbannad.

Ända sedan skotten på Utøya har Sverigedemokraterna utsatts för en häxjakt och obefogad "skuldretorik" i de svenska medierna, menar han.

Men i sitt försvarstal liknar den protestantiske Åkesson mest av allt en imam, menar retorikkonsulten Elaine Bergqvist.

– Sverigedemokraterna har fått smaka på samma medicin som muslimerna, det märkliga är att Åkesson inte verkar se den parallellen.

I stället för partipolitiken kom Norge – eller snarare den svenska "skulddebatten" – att dominera när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på lördagseftermiddagen höll sitt sommartal i hemstaden Sölvesborg.

Och Åkesson är arg.

För när Anders Behring Breivik utförde sina dåd i Oslo och på Utøya släckte han inte bara livet för 77 människor utan spädde också på debatten mot de högerpopulistiska och nationalistiska partierna i både Sverige och Norge.

Nationalister "i skottlinjen"

Främst i "skottlinjen", säger Åkesson, befinner sig alla dem som "dömt ut multikulturalismen som samhällsmodell."

Han menar att Breivik varken var kristen, nationalist eller kulturkonservativ. Men själv liknar han mest en imam, menar Elaine Berqvist som analyserat talet.

– Åkessons retorik liknar imamers argumentation kring attackerna mot muslimer. Parallellerna i försvarsretoriken är slående.

Talet som börjar med ett fördömande av massmorden och ett hyllande av Jens Stoltenbergs värdiga agerande går snart över i kritik mot svenska massmedier, som försöker smutsa ner SD:s namn genom att associera det med Breivik.

Åkesson menar att det inte är rimligt att dra alla över en kam - som att hålla Moderaterna ansvariga för Pinochetdikaturen. Vidare ställer Åkesson ställer vidare den retoriska frågan "Hur kristen är egentligen Breivik", och försöker påvisa att han inte alls är kristen.

Inte politik

– Imamer i Sverige säger samma sak om de muslimska terroristerna. Islam är en fredlig religion och "hur muslimska är egentligen terroristerna?" Han gör även klar skillnad på terrorister och terrorister - de terrorister som har fler anhängare, som islamister, är värre enligt Åkesson. Men ingen har sagt att Breivik inte har anhängare.

Kontentan av Åkessons tal är att Breivik är en ensam galning och att hans agerande inte handlar om politik – iallafall inte SD:s. De som anklagar SD för att "dela ideologi" med Breivik är antingen okunniga eller gör det av "propagandistiska skäl".

Att göra politik av en sådan tragedi är både "smaklöst och djupt ohederligt" säger Åkesson.