Brittiska prinsen på Sverigebesök

TT

Uppdaterad 2018-01-30 | Publicerad 2018-01-28

På tisdag får Sverige kungligt besök från Storbritannien när prins William och hans fru, hertiginnan Kate Middleton, gästar det svenska hovet.

– Ett tungt besök, säger mångårige hovreportern Sten Hedman.

Vistelsen inleds formellt med att kungen och drottningen tar emot med lunch på slottet. Under två dagar kommer hertigparet av Cambridge – som är den formella benämningen på gästerna – sedan att åka runt till olika mål Stockholm. Bland annat ska Nobelmuseet besökas. Även om punkterna i programmet kan tyckas lätta är besöket som sådant tungt, menar Sten Hedman, som i olika sammanhand bevakat monarkin sedan början av 60-talet.

Hedman poängterar att det är Storbritanniens blivande monark som kommer hit.

– Det här har hög prioritet, säger han och tillägger att det brittiska kungahuset sällan gästar det svenska.

Reser vidare till norge

Efter besöket i Sverige reser de brittiska kungligheterna vidare till Norge. Turnén, som syftar till att fördjupa relationerna mellan länderna, har initierats av det brittiska utrikesdepartementet och äger rum i en tid då Storbritannien för sitt beslut om EU-utträde kritiseras för att söka distans från omvärlden. I den kontexten får prinsens besök extra symbolvärde.

– Varje besök som ett land genomför i ett annat land har en dimension av att man faktiskt vill stärka och utveckla banden. När vårt kungahus är ute och reser så är de väldigt uppskattade. Detsamma gäller för det brittiska kungahuset när de reser, säger Annicka Rembe, generaldirektör för Svenska institutet.

I omvänd ordning kan också Sverige tjäna på att stå värd.

– Det har alltid en betydelse när Sverige får positiv uppmärksamhet i utländsk media. Det skapar i sig förutsättningar för handel, investeringar, turism och utbytesstudenter, tillägger hon.

Vill träffa människor

Bortsett från de slutna tillställningarna kommer kungligheterna också göra folkliga framträdanden.

– De har bett att under besöket få träffa så mycket människor som möjligt när de är ute. Till exempel kommer de att promenera i Gamla stan, så att de får tillfälle att träffa svensk allmänhet, säger Jenny Lidström vid brittiska ambassadens pressenhet.

TT: Kommer man att kunna gå fram och skaka hand med prinsen?

– De kanske inte kommer hinna skaka hand med alla, men så är det ju alltid.

Liten trafikpåverkan

En del minns kanske det rigorösa säkerhetspådrag med trafikstörningar som påföljd när USA:s förre president Barack Obama gästade Sverige 2013. I jämförelse blir det brittiska hertigbesöket mycket blygsamt och rent logistiskt gör polisen ingen jätteaffär av saken vad gäller avspärrningar eller störningar i trafiken.

– Vad vi ser i nuläget kommer det inte utgöra någon större påverkan. Det kan bli kortare stopp i samband med eskorter, säger Towe Hägg, vid Stockholmspolisens pressenhet, och tillägger:

– Besök av den här typen äger rum hela tiden. Ett maraton påverkar betydligt mer.