Bildt kan förhöras om olje-affärerna

Publicerad 2013-05-07

Nya hemliga förhör: Stort kliv framåt

Krigsbrottskommissionens utredning mot ­Lundin trappas upp.

Utrikesminister Carl Bildt är en av dem som kan komma att ställas till svars.

– Man kan inte utesluta att tidigare styrelseledamöter i Lundin kommer att förhöras, säger en utredare till Aftonbladet.

Specialiståklagare Magnus Elving som leder Krigsbrottskommissionens utredning mot Lundin är ­optimistisk:

– Utredningen rullar på bra. Vi får snart förstärkning med två utredare, ­vilket innebär att det blir fem sammantaget. Alla ­väldigt duktiga.

Dessutom biträds Magnus Elving sedan ett år av chefsåklagare Krister Petersson. Magnus Elving är annars mycket förtegen om utredningen, men bekräftar för första gången att åklagare och utredare varit i Sydsudan och ­genomfört förhör.

Förhör i Stockholm

Magnus Elving vill inte kommentera om det är aktuellt att förhöra utrikes­minister Carl Bildt men ­betonar att inget tyder på att utredningen kommer att läggas ner. Han vill av ­sekretesskäl inte säga vilka som har hörts och vilka som kommer att höras eller ­något om resultatet av förhören.

På frågan om det kan bli aktuellt att förhöra styrelseledamöter i Lundin säger utredare som Aftonbladet talat med:

– Man kan inte utesluta att tidigare ­styrelseledamöter i Lundin kommer att förhöras.

Gäller detta även Carl Bildt?

– Han ingick i styrelsen.

Enligt utredare som Aftonbladet ­varit i kontakt med har Krigsbrottskommissionen genomfört förhör i huvudstaden Juba. Flera personer har också flugits upp från området där Lundin ­ver­kade och förhörts i ­Krigsbrottskommissionen ­lokaler på Kungsholmen i Stock­holm. Enligt utredare har både förhören i Juba och i Stockholm lett till att utredningen tagit ett stort kliv framåt.

Samlade bevis i USA

Internationella åklagarkammaren i Stockholm har begärt rättshjälp av fler ­länder än Sydsudan. För en tid sedan reste utredar­teamet till USA, där ytter­ligare bevismaterial har samlats in.

När utredningen blir klar kan inte Magnus Elving ­säga i dagsläget.

– Det här är en utredning som pågår på många ­fronter och därför tar det tid. Ingen person har underrättats om någon misstanke om brott.

Det här har hänt i Lundin-affären

1999 Lundin Oil, som företaget hette då, gör stora fynd i sydsudan.

2000 Carl Bildt väljs in i styrelsen.

2001 Ideella organisationer riktar hård kritik mot bolagets verksamhet i Sudan. Lundin anklagas för att ha medverkat till massfördrivning och dödande av civila. Bolaget byter namn till Lundin ­Petroleum.

2010 Kammaråklagare Magnus ­Elving inleder en förundersökning om brott mot den humanitära rätten i Sudan. Folkrättsbrotten misstänks ha pågått mellan 1997 och 2003. Under de tre sista åren satt utrikesminister Carl Bildt (M) i styrelsen.

Mars 2012 Aftonbladets Magnus Wennman, Leo Lagercrantz och Jens Christian Brandt reser till Sydsudan för att söka sanningen. Vittnen avslöjar detaljer om det blodiga inbördeskriget i Sudan. Bara under Lundins tid dog 12 000 människor och 160 000 fördrevs. Aftonbladet kan visa dokument som avslöjar att en lokal krigsherre skulle få betalt av regeringen för att köra bort civilbefolkning.

Maj 2012 Efter Aftonbladets avslöjanden kräver aktieägaren Folksam en internutredning av Lundin Pe­troleums verksamhet i Sudan. De backas av 20 procent av rösterna på bolagsstämman men röstas ner. Några veckor senare säljer folksam sina ­aktier. Flera aktörer, bland ­andra AMF Pension och AFA Försäkringar, följer efter.

3 maj 2013 Aftonbladet avslöjar att Läkare utan gränser överväger att byta pensionsförvaltare sedan det blivit känt att SPP stor­satsat i Lundinaktier.