Mannen bakom vapenvilan

Publicerad 2012-11-22

Hamas-ledaren Khaled Mashaal träffar president  Mohammed Mursi i Kairo

En islamistledare som tidigare vägrade prata med israelerna har förvandlats till Israels beskyddare.

Onsdagens avtal om eld upphör i Gaza understryker ytterligare Egyptens president Mohammed Mursis roll som neutral medlare i regionen.

– Jag vill tacka president Mursi för hans ledarskap i processen för att få ett stopp på våldet i Gaza, sa Hillary Clinton efter att avtalet presenterats.

Mohammed Mursi har sin bakgrund i den fundamentalistiska gruppen Muslimska brödraskapet, en mäktig politisk organisation i Egypten med starka kopplingar till Hamas. Gruppens ledare, inklusive Mursi, vägrar tala med israeler.

Mursi har sedan han tillträdde i juni inte sagt ordet "Israel" en enda gång, även om han refererat till invånarna i landet med ordet "israeler", uppger AP.

Arbetat tillsammans med USA

För bara två månader sedan sa Brödraskapets ledare, Mohammed Badie, att det enda sättet att återta Jerusalem är genom "heligt krig - Jihad". Gruppen motsätter sig Egyptens fredsavtal med Israel från 1979.

Men efter att Mursi kommit till makten i Egypten har gruppen blivit mer pragmatisk. När den israeliska offensiven började träffade Mursi den amerikanska presidenten Barack Obama. De var inte överens över vem som bar skulden till våldet men enades trots det att arbeta tillsammans för att försöka lösa konflikten.

"En hörnsten för stabilitet"

De senaste dagarna har president Mursis palats i en förort till Kairo blivit Mellanösterns diplomatiska högkvarter. När Mursi tillträdde i juni oroades Israel och USA eftersom de betraktade honom som en islamistledare men den senaste tidens överläggningar och diplomati har förändrat den bilden. Han har i och med fredsavtalet vunnit såväl amerikanernas som israelernas förtroende.

– Det är ett kritiskt läge för hela regionen. Men Egyptens nya regering har tagit på sig ansvaret och ledarskapet vilket har gjort landet till en hörnsten för stabilitet och fred i regionen, sa Hillary Clinton på en presskonferens efter avtalet.

Kan bli belastning

Men fredsavtalet kan på sikt bli en belastning för Egypten, menar flera bedömare. Om avtalet inte hålls och Hamasanhängare skjuter raketer kan landets och president Mursis trovärdighet skadas. Sannolikt innebär framtida brott mot fredsavtalet även att Egyptens relationer med den ena eller den andra parten försämras kraftigt, uppger AP.