En man gripen misstänkt för mord

Uppdaterad 2013-05-24 | Publicerad 2013-05-23

Misstänkt man gripen i jakten på Vatchareeyas mördare

En man är gripen och anhållen misstänkt för mordet på Vatchareeya Bangsuan, 20.

Han greps 13.20 i dag på en adress i Boden.

– Det är en fråga om mord och ett allvarligt brott. Han är hörd och förnekar brott, säger åklagaren Anna Bergström under en presskonferens.

En man greps i eftermiddags misstänkt för mordet på Vatchareeya Bangsuan.

Den gripne mannen är skäligen misstänkt för mordet, den lägre misstankegraden. Enligt åklagarna har mannen i ett inledande förhör nekat till brott.

Det var tidigare i veckan som kroppsdelar hittades i och utanför ett ödehus i utkanten av Boden. Enligt åklagarna "talar allt för" att kroppsdelarna tillhör försvunna Vatchareeya Bangsuan.

Tidigast i morgon fredag kan identiteten slutgiltigt fastställas genom DNA-undersökning, enligt åklagaren Ulrika Schönbeck.

– Men rent visuellt talar allt från att det är hon, säger Schönbeck.

Greps vid bostad

Enligt åklagarna, som nu leder utredningen, befinner sig utredningen i ett "känsligt läge".

– Vi genomför tekniska undersökningar och förhör på platser som är av intresse i utredningen, säger Anna Bergström.

Gripandet gick lugnt till, uppger Per Carlsson, operativ chef på Norrbottenspolisen.

– Det skedde i en bostad i Boden.

– Nu fortsätter vi med utredningsåtgärder och tekniska undersökningar. Det är ett pussel som ska läggas och vi har en hel del att göra, säger Per Carlsson.

Biträdande förundersökningsledaren Kenneth Rautio är hoppfull om att mordet nu är löst.

– Vi har självklart en förhoppning om att det ska vara det, säger Kenneth Rautio till TT.

Beslagtog bil

Tidigare under dagen beslagtog polisen två bilar, varav en ska tillhöra den gripna mannen. Bilarna är nu bortbärgade från platsen.

Vid 15-tiden gick Norrbottenspolisens särskilda insatsgrupp in i hans föräldrahem för att utföra en husrannsakan, uppger Aftonbladets reporter på plats, Eric Tagesson.

En polisman på plats uppger för Aftonbladet att man dessutom har tagit med sig två personer från föräldrahemmet. Det är oklart vilka personerna är och vilken koppling de har till personen som gripits misstänkt för mord.

– Det pågår aktivitet på flera andra platser just nu som är av intresse för utredningen, säger en polisman på plats till Aftonbladet.

Undersöker sommarstuga

Vid 15.30 spärrade polisen av en sommarstuga med koppling till den gripna mannen - för att genomföra ytterligare en teknisk undersökning. Platsen där kroppsdelar hittades tidigare i veckan är belägen mellan föräldrahemmet och sommarstugan i fråga.

Enligt närboende personer har det varit aktivitet i området under senaste tiden.

– Jag har inte sett några människor här i dag men den senaste tiden har det varit mycket ungdomar här i den aktuella stugan, säger en person som bor i området till Aftonbladet.

BORTA SEDAN 4 MAJ

4 MAJ Vatchareeya Bangsuan, 20, skriver under dagen på Facebook att hon ska ut och ”motionera lite och sedan till kompis och plugga”.

Vid 15-tiden lämnar hon hemmet på Ugglegatan i Boden.

På kvällen kommer hon till kompisen och studerar hos honom i några timmar. I polisförhör har mannen berättat att Vatchareeya lämnade hans lägenhet vid 21-tiden. Kring samma tid uppges ett vittne ha sett henne i närheten av mannens bostad. Den senaste signalen från Vatchareeyas mobil­telefon spåras till en mast vid Åberget i Boden.

7 MAJ Vatchare­eya anmäls försvunnen av sina föräldrar.

9 MAJ Polisen inleder en förundersökning gällande människorov. Sökinsatsen utökas och runt 200 män­niskor deltar, förutom polisen också hemvärnet, frivilliga från organisationen Missing people och privatpersoner.

10 MAJ Polisen avslöjar på en presskonferens att de sista spåren efter 20-åringen slutar vid 21-tiden på lördagskväll­en då hon ska ha lämnat en kompis lägenhet.

11–20 MAJ Polisutredningen pågår samtidigt som Missing people fortsätter sökandet.

20 MAJ Strax före klockan 21 på kvällen gör frivilliga från Missing people fynd nedanför Gammelängs­fortet, ett övergivet militärt övnings­område, och rapporterar till polis­en. Platsen spärras av och undersöks under natten av tekniker.

21 MAJ Polisen bekräftar vid en presskonferens att de hittat mänskliga kroppsdelar.

22 MAJ Militären gjorde nya fynd i skogen cirka 150 meter från ödehuset. NSD uppger att det är huvudet och torson som hittats.