Första federala avrättningen i USA – på 17 år

Dödsdömde vitmakt-anhängarens sista ord: ”Ni dödar en oskyldig man”

Av: Marcus Älverbrandt

Publicerad:
Uppdaterad:

Det federala dödsstraffet har inte verkställts i USA sedan 2003.

Fram tills i dag.

Familjemördaren Daniel Lewis Lee blev den första att avrättas efter Trumps order om hårdare straff.

1996 rånmördade Daniel Lewis Lee en familj i den amerikanska delstaten Arkansas. Syftet ska ha varit att skaffa pengar för att etablera en ”arisk folkrepublik” i nordvästra USA. Mannen dömdes till döden men har blivit sittande på ”Death row” sedan dess.

USA har nämligen inte verkställt några federala dödsdomar sedan 2003. Politisk motvind för dödsstraffet och en utdragen debatt kring vilka gifter som får användas i den dödliga injektionen har stannat av avrättningsförfarandet.

Det federala fängelset i Terre Haute, Indiana.
Foto: Michael Conroy / TT
Det federala fängelset i Terre Haute, Indiana.

Nekar till brott

Men i dag så återvände alltså dödsstraffet till den federala scenen. Klockan 08.07 förklarades Daniel Lewis Lee död efter att han blivit injicerad med gift i Indiana-fängelset.

– Jag gjorde det inte. Jag har gjort många misstag i mitt liv, men jag är inte en mördare. Ni dödar en oskyldig man, var Daniel Lewis Lees sista ord enligt avrättningsrapporten.

Avrättningen möjliggjordes efter att Högsta domstolen röstat för att riva upp ett domslut från en lägre instans om att skjuta upp dödsdomen.

Oenig domstol

Det var med minsta möjliga marginal som Högsta domstolen röstade för att godkänna avrättningen. Sonia Sotomayor var en av de fyra domarna som röstade mot.

– Domstolen berövar för evigt målsägande deras möjlighet att konstitutionellt pröva dessa dödliga injektioner, sa hon efter gårdagens domslut.

En som däremot hyllar beskedet är USA:s justitieminister William Barr.

”Det amerikanska folket har gjort det övervägda valet att tillåta dödsstraff för de mest allvarliga federala brotten, och rättvisa skipades idag i verkställandet av domen för Lees förskräckliga brott”, skriver han i ett utlåtande.

Påtryckningar från Trump

Det var i fjol som justitiedepartementet beslutade att återigen börja avrätta dödsdömda efter att president Donald Trump efterfrågat hårdare straff för våldsbrott. Federala domstolar prövar allvarligare brott som överskrider delstatsgränserna, exempelvis terrorism eller hatbrott.

Ytterligare tre federala avrättningar är planerade att verkställas inom kort.

Foto: Dan Pierce / TT
Arkivbild på Daniel Lewis Lee 1997.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN