Hundratals evakuerade efter storbrand – misstänks vara anlagd

Misstänkt mordbrand i flerfamiljshuset

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Branden som härjade i ett åtta våningar högt flerfamiljshus i Landskrona misstänks vara anlagd.

Hundratals personer evakuerades från sina boenden. Elden spreds under eftermiddagen till flera lägenheter på de översta våningsplanen.

– Vi har inte hittat någon naturlig orsak till varför branden startade. Av den anledningen misstänker vi att den kan vara anlagd, säger Katarina Rusin, presstalesperson polisregion Syd.

Under söndagsförmiddagen började det brinna på vinden i ett åttavåningshus på Silvergården i norra Landskrona. Larmet kom in till räddningstjänsten runt halv elva.

Kort därefter stod i stort sett hela taket i brand och hundratals boende tvingades evakuera från sina lägenheter. Strax efter klockan 19 meddelade polisregion Syds presstalesperson Katarina Rusin att branden var släckt.

– Men eftersom det blåser är brandpersonal kvar på plats för bevakning och ser till att det inte börjar brinna igen.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. De har inte fått in några rapporter om personskador till följd av branden.

– Vi har inte hittat någon naturlig orsak till varför det började brinna. Av den anledningen misstänker vi att den kan vara anlagd, säger Katarina Rusin, presstalesperson på polisregion Syd.

Enligt Räddningstjänsten Syd har branden startat på vinden i flerfamiljshuset i området Silvergården i Landskrona. Medan släckningsarbetet pågick spred sig branden dessutom till de två översta lägenheterna i åttavåningshuset.
Foto: Johan Nilsson/TT
Enligt Räddningstjänsten Syd har branden startat på vinden i flerfamiljshuset i området Silvergården i Landskrona. Medan släckningsarbetet pågick spred sig branden dessutom till de två översta lägenheterna i åttavåningshuset.
Foto: André Tajti / LocalEyes
Larmet för branden kom vid klockan 10.30. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

”Panik bland de boende”

När branden härjade som värst under eftermiddagen syntes kraftiga lågor från taket. Huset byggdes på 70-talet och hade en vindsvåning av trä. Räddningstjänsten tog beslutet att låta vinden brinna av och jobba på att hindra branden från att sprida sig till bostäderna under.

Ett vittne på platsen berättade att branden spreds ”i raketfart” att det rådde kaos och panik bland de boende.

Fastän branden uppges vara släckt bidrar bidrar blåsten till en större risk att branden blossar upp igen, berättar Katarina Rusin.

– En teknisk undersökning ska göras på platsen senare när det svalnat för att få mer klarhet i vad som kan ha hänt, säger hon.

Räddningstjänsten uppger att de kommer att vara kvar på plats hela dygnet.

– Vi behöver också vara kvar för de boende som är superoroliga, säger Johan Nilsson.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE