Rättegången mot poliserna som sköt Eric Torell inledd

Mamman i Stockholms tingsrätt: ”Är en stor tragedi”

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Eric Torell hade tagit med sig ett leksaksvapen och rymt hemifrån.

På en innergård mötte 20-åringen tre poliser, som var övertygade om att han utgjorde ett akut hot.

Patrullen öppnade eld – och Eric träffades av tre skott, varav ett var direkt dödande.

På tisdagen började rättegången.

Laddar Live Upplevelse

Den tragiska händelsen inträffade i gryningen den 2 augusti förra året. Eric Torell hade gett sig iväg från sitt och pappans hem i Vasastan i centrala Stockholm. I handen hade Eric ett leksaksvapen som han fått när han var liten.

Eric hade autism och Downs syndrom. Enligt föräldrarna befann han sig mentalt på en treårings nivå.

Tre poliser inför rätta

Poliserna som mötte Eric hade tidigare fått veta att en känd våldsman kunde befinna sig i området. När de såg 20-åringen fruktade de för sina liv, ska de senare berätta i förhör.

Två av poliserna som sköt Eric, samt insatschefen, ställs nu inför rätta. Brottsrubriceringen är tjänstefel. Polisen som avlossade det dödande skottet åtalas för vållande till annans död.

Rättegången inleddes på tisdagen. Förhandlingarna väntas pågå i sex dagar.

1 av 6 | Foto: AFTONBLADET
Katarina Söderberg, mamma till Eric Torell, 20, som sköts ihjäl av polisen 2018. Eric, som hade Downs syndrom, hade rymt hemifrån.

Mamman: ”Är en stor tragedi”

Eric Torells anhöriga var på plats i rätten. Innan överläggningarna skulle börja så pratade Erics mamma Katarina Söderberg med Aftonbladet TV.

– Det som hänt är en stor tragedi. Min son är död och kommer aldrig tillbaka. Det finns verkligen inga vinnare här, men det är ändå viktigt att vi får reda på vad som hänt.

– Om man ska göra förändringar måste man veta vad som blivit fel.

1 av 9 | Foto: Stefan Mattsson
Polisens tekniker undersöker platsen där Eric Torell, 20, sköts till döds av polis.

Åtalet mot poliserna

Polisinsatschef, 35 år. Jobbat som polis i 13 år vid händelsen. Åtalas för tjänstefel.

Har enligt åtalet inte samordnat insatserna på ett sådant sätt att risken för att poliserna skulle kunna skjuta på varandra minimerats. Har efter att ha träffat på Eric Torells pappa som var ute och letade efter sin son som sprungit ut, underlåtit att säkerställa det inte var någon av dem som setts med ett vapen. Han har inte heller försäkrat sig om att pappan och Eric Torell inte var utsatta för fara i anledning av insatsen.
 

Polisman 1, 31 år. Jobbat som polis i sex veckor vid händelsen. Åtalas för vållande till annans död alternativt tjänstefel.

”När Eric Torell i ett efterföljande skede vänt ryggen mot poliserna har XX, utan att längre ha rätt till nödvärn, avlossat ett skott som träffat Eric Torell i ryggen och som orsakat hans död. Gärningen har skett av oaktsamhet som bestått i att XX avlossat skottet utan att dessförinnan på något sätt förvissa sig om vilken verkan tidigare eldgivning haft och om hotet mot poliserna var sådant att det fortfarande motiverade verkanseld mot Eric Torell.”
 

Polisman 2, 39 år. Jobbat som polis i nio månader vid händelsen. Åtalas för tjänstefel.

”När Eric Torell i ett efterföljande skede vänt ryggen mot poliserna har YY, utan att längre ha rätt till nödvärn, avlossat ett skott som träffat Eric Torell i ryggen. YY har därigenom vid sin myndighetsutövning av oaktsamhet åsidosatt vad som gällt för uppgiften.

 

Källa: Åklagarens stämningsansökan

Händelseförloppet

Vid 03.47 får polisen ett samtal från en kvinna som sett en man gå runt med en pistol i Vasastaden. Patruller skickas minuter efter detta till platsen.

På vägen dit får patrullerna information om att man haft ett annat ärende i närheten av den aktuella adressen, där en man med vapen hotat att skjuta polis. Den mannen är markerad som farlig av polisen.

En patrull, som insatsledaren färdas med, träffar Eric Torells pappa när de kör runt i det aktuella området. Han berättar att han letar efter sin son, som rymt från bostaden någon gång under morgonen.

En av patrullerna går in på innergården på den aktuella adressen för att leta efter anmälaren, men beslutar sig för att lämna gården via en portal genom väggen. På väg ut stöter de på den man som anmälaren ringt om, alltså Eric Torell. Poliserna uppfattar inte att mannen de ser håller i en låtsaspistol och har Downs syndrom, utan tolkar situationen som mycket hotfull och backar tillbaka in på gården. Torell går efter, och höjer vapnet mot dem. 04.07 skjuter poliserna mot honom, i vad de uppfattar som nödvärn.

Vid 04.48 ringer Eric Torells pappa polisen och anmäler sin son försvunnen. Han får svaret att polisen kommer att avvakta lite med att kolla av området, då de haft en ”händelse i city, som gör att vi har ganska ansträngt just nu”. En stund senare får pappan beskedet att det är hans försvunne son som skjutits till döds av polisen.

Källa: Polisens förundersökning

PODD: Dödsskjutningen av Eric Torell

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om fallet Eric Torell – och om detaljen som kan avgöra i rätten.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE