Mediekritik mot svenska regeringar

TT

Uppdaterad 2024-05-03 | Publicerad 2024-05-02

Flera företrädare för svenska medieorganisationer kritiserar lagar och lagförslag. Arkivbild.

Svenska medier får sina händer bundna av politikernas lagar. Det skriver tio höga företrädare för medieorganisationer på DN Debatt och kritiserar både den nuvarande och den förra regeringen.

I sin jakt på att få bukt med våldsvågen och polariseringen i samhället har både den förra S-ledda regeringen och den nuvarande M-, L-, och KD-regeringen infört ett antal lagar – som enligt företrädarna för medieorganisationerna försvårar det journalistiska arbetet.

”Men i ­stället för att stärka mediernas förmåga att fullgöra sin roll som en grundläggande del av demokratin, föreslår politikerna lagar som hotar att binda våra händer”, skriver de på DN Debatt.

”Vi menar att både den nuvarande och den förra regeringen har tagit alltför många steg åt fel håll. De första stegen bort från demokratin handlar oftast om att inskränka utrymmet för den tredje statsmakten, massmedierna.”

Bland skribenterna finns företrädare för bland annat Journalistförbundet, Svenska Pen, Publicistklubben och Tidningsutgivarna.

Skribenterna avslutar med att konstatera att Sveriges yttrande- och pressfrihet fortsatt är stark, men att politikernas sätt att tackla hot mot demokratin visar hur skör friheten är.