Statliga stiftelsens lägenheter gick till chefernas barn

Publicerad 2024-05-28

Karta med punkt i centrala Stockholm där en av stiftelsen Allmänna barnhusets lägenheter ligger.
Här, i centrala Stockholm i närheten av Odenplan, ligger stiftelsens lägenheter.

Den statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset ska ”stärka barn och ungdomar i socialt utsatta situationer”.

Samtidigt har man en dold bostadskö – där chefers och anställdas barn får en gräddfil rakt in i Stockholm innerstads lägenhetsmarknad.

– Alla är välkomna att ställa sig på listorna, säger generalsekreterare Cecilia Sjölander, vars son bor i en av stiftelsens största lägenheter.

Cecilia Sjölander.

Historien upprepar sig.

I Aftonbladet 17 juni 2006 inleddes en artikel så här:

”Anställda i den statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset har gett lägenheter till sina barn.”

Skandalen hade rullats upp redan två år tidigare då landshövdingar och S-ministrar rundat bostadskön och fått lägenheter i innerstan genom den statliga stiftelsen.

En granskning av Hem&Hyra visar att toppchefer i stiftelsen återigen ordnar gräddfil till sina barn och släktingar.

Sedan 2015 har 28 personer flyttat in i stiftelsens två trapphus på Surbrunnsgatan 35 och Döbelnsgatan 50 i Vasastan i centrala Stockholm.

Minst tio har kopplingar

I Hem&Hyras granskning, som nu publiceras tillsammans med Aftonbladet, framgår att minst tio av de nyinflyttade har omedelbara kopplingar till stiftelsen och dess anställda.

Grafik: Hem & Hyra

Det rör sig bland annat om generalsekreterarens son, som bor i en tvåa på 68 kvadratmeter med en hyra på 9 600 kronor.

Även stiftelsens ordförande Anne Marie Brodén, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna, har en närstående som fått ett förstahandskontrakt.

Bland hyresgästerna finns sex barn till nuvarande eller tidigare anställda och chefer på stiftelsen.

Totalt finns bland hyresgästerna minst tio personer som är släktingar eller närstående till anställda bland de som granskats.

Anne Marie Brodén, ordförande i Allmänna Barnhuset.

Vill inte lämna ut info

Efter skandalen för tjugo år sedan beslutades att regelverket skulle skärpas. Hälften av beståndet skulle tilldelas Stockholms stads bostadskö, och övriga skulle gå till behövande, som ensamstående mammor.

Men policyn ändrades av styrelsen när dåvarande ordföranden Ingela Thalén avgick 2013. Varför ändringen gjordes har stiftelsen inte velat svara på.

Man har heller inte velat lämna ut information om vilka som var delaktiga när styrelsen ändrade policyn.

 
Av de svar vi får av pressavdelningen är det dock tydligt att policyn innebär att de som står i den kommunala bostadskön inte längre prioriteras. Av de 28 lägenheter som fått nya hyresgäster sedan 2015 har bara en enda kommit via Stockholms bostadskö.

”Eftersom vi arbetar för att stärka barn och unga i utsatta situationer anger policyn sedan ett antal år tillbaka att lägenheterna i första hand ska gå till ungdomar som är i behov av en första bostad”, skriver kommunikationschefen Susanne Björk i ett mejlsvar.

Generalsekreteraren Cecilia Sjölander hävdar att de flesta nya kontrakten som skrivits sedan 2015 rör sig om byten, där personer med förstahandskontrakt bytt lägenheter med varandra.

Hon menar också att tillsättningen av hyresgäster sköts helt av Fastighetsägarna Service Stockholm, som förvaltar lägenheterna åt stiftelsen.

Lagt till ny text

Men när vi ringer Fastighetsägarna för att fråga hur man kan ställa sig i kön är de oförstående, och flera personer hänvisar tillbaka till stiftelsen själva som ska ha hand om bostadskön.

Efter flera kontakter med förvaltaren Fastighetsägarna så hänvisar de tillbaka till Allmänna Barnhuset som de hävdar sköter intresselistan.

Enligt stiftelsens administrative chef Anders Karlbom, som ansvarar för driften av fastigheterna, skickar man intresseanmälningarna som kommer in till stiftelsens info-adress vidare till förvaltaren som administrerar listan.

På stiftelsens hemsida har det under granskningen inte funnits någon information om lägenheterna eller bostadskön. Först efter Aftonbladets och Hem&Hyras frågor har man lagt till en text där man beskriver sitt lägenhetsbestånd.

Generalsekreterare Cecilia Sjölander anser att stiftelsen varit tydliga i sin kommunikation om lägenheterna, trots att det tidigare saknats information om dem på hemsidan.

– Vi föreläser kontinuerligt om det här och det gör ju att folk verkligen hittar till oss och ställer sig på intresselistan, säger Cecilia Sjölander. 

Hon fortsätter:

– Alla är välkomna att ställa sig på intresselistan. Det är en policy som styrelsen har tagit och då är det viktigt att hålla fast vid det. Stiftelsen är en privat ägare och väljer hur man ska hantera de här frågorna. Nu har man valt den här intresselistan och då är alla välkomna, säger Sjölander.

På er hemsida kan man läsa att barnhusets visioner, att barn som lever i utsatta livssituationer, ges samma möjligheter som andra barn till goda uppväxtvillkor. Hur rimmar det med att lägenheterna som ni förfogar över går till de anställdas barn och släkt?

– Återigen så vill jag säga att det är viktigt att det här är öppet och transparent och att alla är välkomna.

 

Fotnot: Vi har sökt styrelsens ordförande Anne Marie Brodén som inte velat kommentera artikeln.

Victor Stenquist