”Advokater och lärare tvingas bli prostituerade”

Polisen Simon Häggström ser sexhandeln i krigets spår

Publicerad 2022-12-14

Kvinnorna säljer sex till svenska män, samtidigt som bomblarmen från hemlandet Ukraina tjuter i telefonerna.

Ångesten håller dem vakna flera dygn i sträck.

– Det är ett mörker som är svårt att beskriva, säger polisen Simon Häggström.

200 sekunder har kartlagt sexhandeln med ukrainska kvinnor.

Följ ämnen
Ukraina

Tidigare mötte Simon Häggström och hans kollegor vid Norrmalmspolisen i centrala Stockholm sällan prostituerade från Ukraina. Nu träffar de hela tiden nya ukrainskor som utnyttjas i sexhandeln.

200 sekunders kartläggning visar att kvinnan kommer från Ukraina i närmare en tredjedel av de sexköpsärenden som lett till fällande dom eller strafföreläggande sedan kriget i Ukraina började.

– Mer eller mindre alla kvinnor från Ukraina är i händerna på organiserade kriminella nätverk, det vill säga hallickar och människohandlare, säger Simon Häggström.

Simon Häggström, polisinspektör vid Norrmalmspolisen i centrala Stockholm och specialiserad på prostitution och människohandel.

Enligt Häggström har kvinnorna tvingats att prostituera sig på grund av kriget.

– De anser sig inte ha något annat val för att kunna hjälpa familjerna som finns kvar i hemlandet. Vi har suttit ner med advokater, socialsekreterare, fotografer, illustratörer som har berättat att de levt helt vanliga liv. Men så kom kriget och då förlorade de allt. Att sälja sex har blivit ett sätt att överleva.

Mycket pengar – och snälla män

Kvinnorna han stöter på i sitt arbete har inte kommit hit inom ramen för det svenska flyktingmottagandet. De har skickats hit av människohandlare och hallickar med det uttalade syftet att sälja sex.

– På annonser som läggs ut på ukrainska sajter för att värva prostituerade pratas det om två saker: Dels att man kan tjäna väldigt mycket pengar i Sverige, att svenska män betalar mycket för sex. Men också att svenska män är väldigt snälla. Sverige är inte unikt, även Norge upplever en enorm ökning av ukrainska kvinnor i prostitution.

– Hallickarna erbjuder en paketresa till Sverige, som går ut på att de behåller 50 procent av det kvinnorna tjänar på prostitutionen. Kvinnorna skickas till Sverige, oftast är de här i ett par veckor. Då ingår en så kallad operatör. Det är en hallick som förmedlar sexköparna till kvinnan, säger Simon Häggström.

Enligt Häggström är det sällan kvinnan själv som svarar när sexköparna ringer eller skriver till henne. Det är hallicken som agerar mellanhand och dirigerar kunderna till rätt adress.

– Hallickarna har ofta inte ens satt sin fot i Sverige. De sitter i Moldavien, Ukraina eller Ryssland och styr verksamheten. Kvinnan sitter på ett hotellrum i Sverige och har ingen aning om vem det är som knackar på dörren.

Hotell i förorterna

Polisen möter inte de ukrainska kvinnorna på gatan eller runt krogarna vid Stureplan. De säljs genom annonser på de stora prostitutionsforumen på nätet.

– Ukrainskorna bor uteslutande på hotell. Det är oftast inte de etablerade hotellkedjorna, utan obemannade billigare lägenhetshotell utan reception, ofta ute i förorterna, säger Simon Häggström.

Kriget och den fruktansvärda situationen deras anhöriga lever i är ständigt närvarande i kvinnornas liv.

De flesta kvinnorna är i 20–25-årsåldern.

– Men det finns väldigt unga också, 18–19 år. Och vi träffade på en kvinna som jobbat som lärare, hon var över 40. Så det är alla åldrar. Men i den här världen är det de yngre som drar in mest pengar till hallickarna.

Och det handlar om stora pengar.

– En kvinna kan generera 200 000 i månaden. Hälften går rakt in i det kriminella nätverket.

Många har familjemedlemmar kvar i kriget. Ångesten är en ständig följeslagare.

– Det är väldigt väldigt svårt att förklara det mörker som vi möter hos de ukrainska kvinnorna. Dels ska de hantera prostitutionen med allt vad det innebär. Sen har också kriget att förhålla sig till.

– Vi har suttit ner med kvinnor som bokstavligt talat inte har sovit på flera dygn för att de ligger och oroar sig för hur det går hemma i Ukraina. Bomblarmen går på deras telefoner och de får ingen vettig sömn. Många av dem är djupt deprimerade och mår fruktansvärt dåligt, säger Simon Häggström.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!