Zachary, 18, såg den enorma kollapsen: ”Bilar rasade ned i ett hål”

Publicerad 2023-04-20

NEW YORK. Först en enorm smäll – sedan skakade hela rummet.

Utanför fönstret såg studenten Zachary Powers, 18, hur garaget intill smulades sönder, och hur bilarna föll ner i en enorm krater.

– Jag var rädd att vårt hus också skulle kollapsa, och flydde så fort jag kunde.

18-årige Zachary Powers spelade tv-spel i sitt studentrum på sjunde våningen. Klockan 16.10 på tisdagseftermiddagen avbröts knapptrycken av en enorm smäll.

– Det lät som en explosion, eller som om blixten slog ner. Ett rökmoln slog mot rutan. Efter det skakade skrivbordet i tio sekunder, det kändes som en jordbävning.

Zachary sprang fram till fönstret, och såg totalt kaos nedanför. Flervåningsgaraget intill Pace University på nedre Manhattan föll samman framför ögonen på honom, och gigantiska cementklumpar störtade mot marken.

– Jag ser hur översta våningen fortsätter falla, och hur bilar ramlar ner i en enorm krater som formats i mitten.

Han hann ta upp mobilen och filmar; klippet ser ut som något hämtat ur en av Hollywoods katastroffilmer. Sedan kutade han.

– Jag blev rädd, för jag trodde att vår byggnad också skulle rasa på grund av hur mycket huset skakade. Jag tog mig ut så fort jag kunde, utifall att något var fel, om det inte var en olycka.

Utanför såg han människor springa i panik. En rökpelare. Väggar och krossade bilar på trottoaren. Blod.

– Där låg två skadade människor, en blodig, som fick vård. Det verkade tack och lov inte vara livshotande.

Flera byggnader i närheten har evakuerats. Grannar är fortfarande chockade och tvingas hitta alternativa boenden. När garaget kollapsade, fick flera av dem stora hål i väggarna.

En person dog och minst fem personer skadade

Inledningsvis kunde räddningspersonal inte gå in för att genomföra en sökinsats på grund av den stora rasrisken. Istället skickade brandkåren in en robothund och använde sig av drönare.

Samir Hashem, 44, står utanför avspärrningarna och ser räddningsarbetet på avstånd.

Han försöker få information om sin arbetsplats, han äger garaget intill det som kollapsade. Men ingen får komma in. Inte heller alla bilägare som fått sina fordon totalkvaddade.

Det var Samirs medarbetare som först ringde och berättade för honom vad som hänt.

– Mitt hjärta bara sjönk. Jag sa ”gå ut, stick!”. Men han ville inte, han sa att han visste en person som var skadad. Men jag sa att han måste ut direkt, rädda sig själv.

Samir sprang till olycksplatsen. Då fick han reda på att mannen som dött var en kollega som jobbat i garaget jämte honom.

– Han är en fin person, han skämtar alltid. Hjälper till med att köra in bilarna, säger Samir.

Än så länge har den avlidne personen inte identifierats formellt. Räddningsarbetare kämpar fortfarande för att ta sig fram till hans kropp.

”Alla är rädda för garagen nu”

Det är ännu oklart vad som orsakade kollapsen. Huset är nära hundra år gammalt, och det fanns tidigare klagomål om bland annat synliga sprickor, enligt tv-kanalen ABC. Dagen efter, under onsdagen, har garaget redan börjat rivas.

Samir tycker att det känns osäkert att gå tillbaka till sin arbetsplats när polisen väl tar bort avspärrningarna.

– Alla är rädda för garagen nu, säger han.

När Aftonbladet möter ekonomistudenten Zachary Powers, får han för första gången på ett dygn gå tillbaka till sitt studentrum. Han har sovit hos släktingar i natt.

– De första sex-sju timmarna var jag rätt omskakad – för jag trodde verkligen att vår byggnad också skulle kollapsa. Jag var rädd att vi stod på tur att falla.

Följ ämnen i artikeln