Nu börjar rättegången om Emporiamordet

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2023-08-08

Fyra barn utsattes för akut fara på köpcentret Emporia i Malmö då en 31-årig gängledare mördades. Ett barn fick se sin mamma bli skjuten i ryggen, ett annat blev skyddat under sin pappas kropp bara någon meter från den 15-årige mördaren. Nu börjar rättegången.

Att den i dag 16-årige pojken kunde gripas kort tid efter mordet beskrivs av polisen som avgörande för att kunna föra utredningen i mål.

Det var en civilklädd polis som utanför Emporia den 19 augusti förra året lade märke till honom efter skjutningen. Han stämde in på signalementet och han stod stilla medan alla andra människor runtomkring var i rörelse.

Pojken blev upplockad av en taxi och då bestämde sig polismannen för att slå till – ensam.

Den beväpnade och drogpåverkade pojken, som var på rymmen från ett Sis-hem, kunde gripas utan dramatik.

”Det var jag”, sade han enligt polismannen när han blev upptryckt mot taxin, men han förklarade inte vad han menade. Han bara upprepade: ”Det var jag”.

”Bland hyenor”

Den mördade 31-åringen var ledare för en lokalavdelning till ett kriminellt mc-gäng. Personer i hans närhet beskriver i polisförhör att han kan ha varit på väg att lämna den posten och att han planerade att resa utomlands. Han hade packat sina saker och skulle bege sig till Turkiet för att kunna leva tryggare, berättar en av hans vänner.

”Det är inte tryggt bland hyenor”, säger vännen till polisen.

I en chattkonversation varnades också 31-åringen strax före dådet av en vän och uppmanades att vara försiktig.

Under morddagen besökte 31-åringen först en rättegång i Malmö där tre medlemmar i gänget stod åtalade för mordförsök. På eftermiddagen vistades han på Emporia tillsammans med flera andra män.

Plötsligt dök pojken upp och började skjuta.

”Sköt överallt”

En pappa beskriver i ett polisförhör hur han försökte skydda sin son med sin egen kropp. De var bara någon meter från gärningsmannen och han uppfattade det som att tonåringen inte bara sköt mot en person, utan ”överallt”. Pappan trodde att det var en terrorist.

”Min son sade till mig att han älskar mig, då vi trodde att vi skulle dö”, säger pappan.

En kvinna som jobbar i en butik på Emporia säger att hon sprang för sitt liv – hon trodde att hon var nästa person som skulle bli skjuten.

En annan kvinna kände hur det brände till i ryggen. Hon föste sin son och pojkvän framför sig långt in i klädbutik, där hon kunde lägga sig på golvet. Pojkvännen försökte stoppa blodflödet, sonen skrek och den blödande kvinnan var rädd att skottlossningen skulle fortsätta.

Erkänner mord

Senare har pojken erkänt mordet i polisförhör. Han vidgår också att han sköt kvinnan i ryggen och utsatte andra för fara. Åklagaren hävdar att han utsatte kvinnan som blev skjuten i ryggen för mordförsök, likaså hennes pojkvän och son, men den brottsrubriceringen har försvarsadvokaten invändningar mot.

Advokat Johan Fernvall vill inte gå in närmare på hur pojken i dag ser på händelsen.

– Det är svårt att ge ett samlat svar och jag vill inte föregripa det han kommer att säga under rättegången, men han hade aldrig för avsikt att vare sig mörda eller skada de här tre personerna. Det är han väldigt ledsen för att de drabbades.

Advokaten kritisk

Advokaten är kritisk till att 16-åringen har suttit häktad under så lång tid.

– Det har varit väldigt isolerande för honom och det har påverkat honom jättemycket. Det påverkar också hans möjligheter att på bästa sätt ta vara på sin egen rätt under den kommande huvudförhandlingen, säger Johan Fernvall.

Han kan inte kommentera varför hans klient utförde mordet, men säger att pojken kommer att ge en bakgrund under rättegången.

Sju personer sitter häktade för misstänkt inblandning i mordet, men de kommer att åtalas först senare under hösten. Med hänvisning till det och till 16-åringens låga ålder är delar av polisens förundersökning hemligstämplad. Därför kommer också nästan hela rättegången att hållas bakom stängda dörrar.

Följ ämnen i artikeln