Stränder rensas – oljekatastrofen sprider sig

TT

Uppdaterad 2023-10-27 | Publicerad 2023-10-25

Oljeskadad svan vid Hörvik i Blekinge. Arkivbild.

Ännu har olja från det grundstötta fartyget Marco Polo inte nått stränderna i nordöstra Skåne, men förberedelserna pågår för att minimera skadan. Under natten har kusten kring Åhus rensats från tång.

– Så länge vi tar upp färsk tång kan vi använda den som gödsel, men om det kommer olja i den blir det miljöfarligt avfall, säger Anders Johansson, säkerhetschef i Kristianstads kommun.

Eftersom vattnet är så kallt har oljan sjunkit mot botten och det är därför oklart var den finns och hur den rör sig, men enligt prognoserna kommer den att träffa även den skånska kusten.

Kring Hörvik i Sölvesborgs kommun är skadorna på naturen redan omfattande. Under morgonen har Kustbevakningen flygplan uppe för att skapa sig en ny lägesbild.

Under tisdagskvällen uppgav Kustbevakningen att nästan 11 000 liter olja fångats upp ur havet efter grundstötningen i söndags.

– Man har lagt ut länsar och filtar på stränderna för att samla upp, men det som är problematiskt är att man inte vet exakt var det ska träffa eftersom oljan har dykt, säger Frida Sjöstedt, biträdande beredskapsdirektör vid länsstyrelsen i Skåne.