105 personer omhändertagna – konflikt mellan två grupperingar

Uppdaterad 2022-09-18 | Publicerad 2022-09-17

105 personer har omhändertagits och fem har gripits i Husby efter att en konflikt mellan två grupperingar urartade i samband med en fest.

Polisen har inlett en förundersökning om upplopp.

– Stämningen eskalerade och övergick i bråk, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson på Stockholmspolisen.

105 personer har omhändertagits och fem personer gripits i Husby i nordvästra Stockholm efter att en konflikt mellan två grupperingar eskalerade.

Detta i samband med att en fest anordnades i området, enligt uppgifter till Aftonbladet. Polisen har inlett en förundersökning om upplopp. De som omhändertogs avlägsnades från platsen.

– Läget på platsen bedöms nu vara lugnt. De omhändertagna släpps av på olika ställen som bedöms lämpliga, sa Helena Boström Thomas, presstalesperson på Stockholmspolisen vid 20-tiden.

Polisen uppger att de kommer att titta närmare på vad de fem gripna personerna misstänks för inom ramen för förundersökningen om upplopp.

Insats under flera timmar

Insatsen pågick under flera timmar. Polisen larmades redan på eftermiddagen till Husby efter att de fått in larm om en "ordningsstörning".

Men det var först runt klockan 19 som polisen började omhänderta personer. Enligt uppgifter ska polisen även ha använt pepparsprej.

– Precis nyligen blev det lite stökigare igen, sa Helena Boström Thomas vid 19.30-tiden.

– Stämningen eskalerade och övergick i bråk och polisen ingrepp snabbt, fortsätter hon.

Polisen har omhändertagit ett stort antal personer i Husby.

Poliser bar kravallhjälmar

Polisen bekräftar att det har varit en fest i Husby centrum. Men de vill inte kommentera uppgifterna om att den går att koppla till bråket. De är också förtegna om bakgrunden till konflikten som urartade.

– Vi går inte in på några detaljer om vad konflikten handlar om.

Ett stort antal resurser larmades till platsen och flera av poliserna har setts bära kravallhjälmar. Även en polishelikopter har deltagit i insatsen.

Polisnärvaron har varit stor vid platsen under hela lördagskvällen.

Ingen ska vara skadad

Enligt polisen rör det sig om två grupperingar med ”åsiktsskillnader” som lett till ordningstörningar som sedan eskalerade och övergick i bråk.

Under eftermiddagen greps även en person misstänkt för misshandel i samband med händelsen. Polisen har inga uppgifter om att någon ska ha skadats.

– Det är i alla fall ingen som har behövt föras till sjukhus, säger Helena Boström Thomas.

Polisen vill inte gå in på några detaljer kring vad bråket handlade om.

Följ ämnen i artikeln