Smaker från Linné en vinnare

Grattis, Josefine Pagander, 24,

Publicerad 2022-11-13

Josefine Pagander är Årets konditor.

som blivit Årets konditor.

Carl von Linné.

– Tack så jättemycket! Det känns helt fantastiskt.
Hur firade du segern?
– Det blev ganska lugnt, en middag med alla inblandade.

Vad var vinnarreceptet?
– Mycket tanke bakom, mycket träningsbak och försöka få ihop en helhet och tänka på alla detaljer. Mycket fokus på smak, för det är mycket av poängen som ligger där.

Temat i år var idoler och du valde Carl von Linné, hur fick du in honom i smeten?
– Ja, man fick tolka temat hur man ville och jag valde Carl von Linné, men egentligen var det minnen från min morfar, han var min första idol. Det var ett ganska tacksamt val av tema, allt från växt- och djurriket är ju oftast väldigt vackert.
Vad blir det fokus på nu framöver?
– Det får vi se. Mitt fokus har sträckt sig fram till tävlingen.
Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att få åka hem och fira det här guldet med mina vänner!

Josefines tävlingsbidrag

Tårta: ”Floran”
Utifrån en sida ur en gammal botanikers flora får denna spektakulära tårta sin dekor. Insidan bjuder på smaker av grönt äpple, grön shiso, pumpafrö och dulce.

Glassbakelse: ”Gåspennan”
Inget 1700-talsskrivbord utan en gåspenna i ett bläckhorn! En hasselnötsbrownie utgör bläckhornets botten. På den en kärna av havtorn och passionssorbet omsluten av hasselnöts- och tonkaglass. På toppen en gåspenna i choklad, med bläck av chokladglaze.

Dessert i glas: ”Kohagen”
Inspirerad av barndomsminnen av att springa runt i kohagens höga gräs. Hagen utgörs av citrongräs och verbenapannacotta varierat med brynt mjölkpulver, fior de latte med råmjölk, bakad vaniljkräm, yoghurtmaräng och jordgubb.

Chokladkaka
En syrlig chokladkaka som med sudachi paté fruit, karamelltryffel och rostad sesam för tankarna till en färgsprakande botanisk trädgård.