Uppgifter: Maja och mordmisstänkt pojke gick till ”hemligt ställe”

Publicerad 2024-03-20

Under dagen kommer tågtrafiken att stoppas nära platsen där 17-åriga Maja hittades död.

Enligt uppgifter till Expressen har den mordmisstänkta pojken sagt i förhör att de besökt ett ”hemligt ställe” vid en järnvägsbro.

– Just nu pågår fortfarande brottsplatsundersökning i Kinna, säger polisens kommenderingschef Peter Sörstedt.

Polisutredningen fortsätter med full kraft efter att Maja, en 17-årig flicka från Marks kommun, hittats död.

En jämnårig pojke sitter sedan i måndags anhållen, misstänkt för mord. Hans advokat bekräftar att de talats vid, men vill inte uttala sig närmare än så.

– Vi har träffats två gånger. Men jag får hänvisa till åklagaren, på grund av förundersökningssekretessen, säger advokat Magnus Gabrielson.

Uppgifter: Lämnade skolan tillsammans

Enligt Expressens uppgifter uppgav pojken inledningsvis i förhör att han i torsdags lämnat skolan i sällskap med bland annat Maja. Först ska tonårspojken ha sagt att han och Maja sedan skildes åt. Men ändrade versionen till att Maja visat honom ett ”hemligt ställe” vid en järnvägsbro, enligt uppgifterna.

Det var vid en järnvägsbro som Majas kropp senare hittades, tillsammans med undangömda tillhörigheter, skriver Expressen. Det ska ha funnits tecken på att Maja utsatts för kraftigt våld.

Aftonbladet söker åklagaren i ärendet, som tidigare uppgett att pojken nekar till brott. Senast i morgon behöver åklagaren ta ställning till om pojken ska begäras häktad.

Kommer orsaka tågstopp

Polisens kommenderingschef Peter Sörstedt säger till Aftonbladet att brottsplatsundersökningen fortsatt pågår.

– Det kommer bland annat orsaka vissa tågstopp, även i dag. Sedan så är det en stor mängd förhör och andra utredningsåtgärder som också vidtas under de närmaste dagarna.

Varför stoppas tågtrafiken?

– Det är främst utifrån hur platsen är lokaliserad och hur vi ska ha möjlighet att jobba på ett tryggt och säkert sätt på den platsen.

Ska utvärdera den sena sökinsatsen

17-åriga Maja anmäldes försvunnen i torsdags. Men inte förrän i måndags inledde polisen en större sökinsats, vilket väckt kritik från anhöriga.

– Jag förstår de frågorna, och de är otroligt viktiga att både ställa och ge ett bra svar på. Just så vill jag inte spekulera fram ett svar. Vårt främsta fokus här och nu är att bedriva förundersökning för att klargöra vad som faktiskt hänt, säger Peter Sörstedt.

Men insatsen kommer att genomlysas, enligt kommenderingschefen.

– Sedan måste vi titta på våra åtgärder från torsdagen, när det anmäldes, till dess att vi inledde ett utökat sökande under måndagen. Att fundera kring den information vi hade vid handen, gjorde vi rätt bedömningar, fanns det anledningar att göra andra bedömningar, hur har vi fångat upp informationen, och så vidare.

Aftonbladet var igår på plats vid skolan i Kinna, där eleverna sörjer sin skolkamrat.

– Nu fick vi det värsta tänkbara beskedet. Det är klart att eleverna har frågor om det, säger gymnasieskolans verksamhetschef Joakim Ryttsén, skolans rektor.