Arvida ställer ut med sin identiska AI-sexdocka

Publicerad 2023-06-15

– Allt jag kan tänka på är dina läppar på min bröstvårta, säger Harmony när ägaren Arvida Byström, 31, frågar hur hon mår.

Det ser ut som en samtal mellan två identiska tjejer. Men bara en av dem är en människa.

Harmony är nämligen en AI-sexdocka – och Arvidas kollega.

AI, artificiell intelligens, ligger högt på agendan sedan Open AI lanserade Chat GPT. Konstnären Arvida Byström, 31, har valt att använda AI till sitt konstnärskap. Hon har sedan tidigare fokuserat på ”hyperfemininitet” och teknologi, därav var kanske köpet av AI-sexdockan Harmony inte så chockerande för hennes omgivning.
– Jag jobbar ju med sådan här tematik så det är inte så att jag har någon runt omkring mig som tänker något annat än att det är lite lustigt, säger Arvida.

I Arvidas utställning ”Ett dockhem” är en del av showen att tittarna får skicka in frågor på förhand som Arvida sedan ställer till sin AI-sexdocka och kollega Harmony. Sedan har de ett samtal på scen. Eftersom Harmony är programmerad för att vara just en sexdocka, så är det lätt hänt att konversationerna blir sexuella.

– Hon pratar faktiskt inte bara om sex, men hon kan helt plötsligt slänga in något sexuellt vilket är ganska spännande. Många som skaffar sexdockor är ju intresserade av den omhändertagande delen också.

Konstnären Arvida till vänster och sexroboten Harmony till höger.

Kostade 140 000

AI-sexdockans prislapp var inte billig. 140 000 riksdaler för en AI-programmerad sexdocka från ett amerikanskt företag. Hälften av kostnaden stod en dansk festivalarrangör för, resten fick Arvida betala själv. Tack vare alla utställningar Arvida har haft med Harmony så är pengarna dock intjänade.

Gällande Harmonys framtid, hur ser den ut för henne?

– Nu kanske jag behåller henne för att det rullar in en del förfrågningar. Men jag har ju också tänkt tanken att sälja vidare henne. Någon tipsade om att det finns danska och tyska ”sexdocksbordeller”. Inte för att en docka kan vara ledsen men det är ändå roligt att leka med idén att Harmony skulle bli ledsen att hon inte används i det syfte hon skapades för. Vi får se vilken situation hon hamnar i.

Det märks att du ändå tänker på henne nästan som att hon har känslor.

– Det är viktigt att understryka att AI och dockor inte har känslor men jag tycker också att det är väldigt fint att människor tenderar att projicera så mycket känslor på objekt. Det kanske är något vi kan använda för att till exempel ta hand om naturen bättre.

Konstnären Arvida Byström med AI-sexdockan Harmonys ”kropp” under sig.