5 punkter om: SD:s moskéutspel

Publicerad 2023-11-26

SD vill stoppa bygget av moskéer i Sverige och göra det möjligt att riva befintliga.

Förslaget väcker kritik – och är enligt experter inte ens juridiskt möjligt att genomföra.

1. Förslaget

Stoppa bygget av nya moskéer och riv de moskéer där det sprids ”antidemokratisk propaganda”. Så lät budskapet från SD-ledaren Jimmie Åkesson när han under lördagen höll tal i samband med partiets landsdagar.

Han öppnade även för att låta polisen avlyssna religiösa församlingar.

2. Kritiken i Sverige

SD-ledarens utspel möttes snabbt av kritik, både från andra Tidöpartier och från oppositionen.

”I Sverige river vi inte gudtjänstlokaler”, skrev statsminister Ulf Kristersson och slog samtidigt fast att Sverige inte behöver ytterligare polarisering.

Även L-ledaren Johan Pehrson var snabb på tangenterna och kallade förslaget för ”osvenskt”, medan Centerpartiets Muharrem Demirok gick steget längre och kallade det för ren rasism.

Jimmie Åkesson.

3. Kritiken i Turkiet

Medier i Turkiet var snabba att fånga upp nyheten.

”Svensk rasistledare är besatt av moskéer”, skriver tidningen Millyet. Den turkiska tv-kanalen A Haber beskriver utspelet som ”ännu en skandal” i Sveriges skakiga process mot Nato-medlemskap.

”Det islamofoba Sverige avviker inte från sin natur”, slår tv-kanalen också fast.

4. Säkerhetspolitiska hotet

LVU-kampanjen, koranbränningar och spridningen av veckans felcitat av Ulf Kristersson har redan skärpt hotet mot Sverige. Moskéutspelet riskerar att spä på säkerhetshotet ytterligare, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till DN.

– Jag blev förvånad att han gick så långt faktiskt, det är rätt extremt, säger Ranstorp.

5. Juridiken

Är det då ens lagligt att riva moskéer i Sverige? Nej, att förstöra eller konfiskera moskéer, ryms inte inom svensk rättsordning. Det säger Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt vid Örebro Universitet, säger till TT.

– Det strider mot religionsfriheten och det strider väl även mot äganderätten, säger han och tillägger att uttalandena är ”ganska anmärkningsvärda”.

Följ ämnen i artikeln