5 punkter om Jamal El-Haj och Hamas

Publicerad 2023-11-16

Jamal El-Haj har fått stark kritik sedan han deltog på en konferens med kopplingar till Hamas.

Magdalena Andersson slog tillbaka hårt mot Ulf Kristersson i ett känslosamt svar i riksdagen.

Följ ämnen
Gaza

1. Deltog i konferens

Jamal El-Haj, en svensk socialdemokratisk riksdagsledamot, har kritiserats för att ha deltagit i en konferens med kopplingar till Hamas, en terrorstämplad organisation​​​​. Konferensen skedde i maj 2023.

Under konferensen satt El-Haj bredvid Amin Abu Rashid, en person med starka band till Hamas, känt för sin aktivism och finansiering av rörelsen och Gaza-bundna flottiljer​​​​.

Jamal El-Haj.

2. Partiets avrådan

Trots avrådan från sitt parti, Socialdemokraterna, deltog El-Haj i den Europeiska Palestinakonferensen i Malmö​​. S, V och MP ställde alla in sin medverkan.

3. Kritiken

El-Hajs deltagande har lett till stark kritik och spekulationer om eventuella konsekvenser inom hans parti, Socialdemokraterna. Partiet kallade hans deltagande för ”bekymmersamt”.

4. El-Hajs svar

El-Haj försvarade sitt beslut att delta på konferensen såhär på sin Facebooksida: ”Jag deltog på konferensen och mitt val att delta grundar sig i min enorma längtan av mitt hemland Palestina och den vackra gemenskapen som jag delar med andra på konferensen.

5. Anderssons känslosamma försvar

Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, försvarade i riksdagen El-Haj mot Ulf Kristerssons kritik. Kristersson anklagade El-Haj för att ”romantisera terrorismen”, vilket Andersson bemötte med starka känslor och berättade att han hade släktingar som dött i Gaza.

Den här sammanfattningen är gjord med stöd av AI-verktyg från OpenAI och kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs vår AI-policy här.