Microsoft vill köpa upp speljätten – gigantiska affären kan skada svenska fonder

Publicerad 2023-01-08

Microsoft vill köpa upp Activision Blizzard i en affär som väntas bli en av de största i spelvärldens historia.

Svenska Sjunde AP-fonden är rasande över beskedet och har stämt bolagen.

De anklagar speljätten för att ha sålt företaget för billigt – för att mörka en skandal.

Det stora företaget Microsoft vill köpa spelbolaget Activision Blizzard, som ligger bakom populära spel som ”Call of duty”, ”World of warcraft” och ”Candy crush”. Om affären ros i hamn väntas den bli en av de största i spelvärldens historia.

Det är många som varnar för att den enorma affären kan få negativa konsekvenser. EU, Japan och Australien har varnat för att Microsoft kan bli för stora efter uppköpet, vilket kan bli ett problem av konkurrensmässiga skäl.

Samtidigt oroar sig konkurrenterna Sony och Nintendo för att populära spel kan försvinna från deras egna plattformar.

I USA försöker handelsmyndigheten FTC stoppa affären av konkurrensmässiga skäl, rapporterar TT. De senaste dagarna har samtliga parter träffats för att prata om affären.

Kan drabba Sverige

Uppköpet har rört upp känslor även i Sverige. Statliga Sjunde AP-fonden, där många har sin premiepension, har innehav på cirka 730 miljoner kronor i Activision Blizzard. I slutet av november valde AP7 att stämma Activision, styrelsen och Microsoft på grund av det planerade köpet.

”Bakgrunden är att processen kring förvärvet, såväl som budet och villkoren, inte har skett korrekt utan missgynnat Activisions aktieägare vilket inkluderar AP7 och våra sparare” står det i ett pressmeddelande.

Activision Blizzards vd Bobby Kotick.

En del av kritiken riktas också mot att köpet skulle skydda Bobby Kotick, vd för Activision Blizzard, från den kraftiga kritik som riktats mot honom och bolaget efter rapporterar om missförhållanden, sexuella övergrepp och ”grabbkultur” på företaget.