Tyska försvarsministeriet bekräftar rysk avlyssning: ”En superkatastrof”

Publicerad 2024-03-02

Krimbron.

Ett 38 minuter långt samtal mellan tyska officerare har avlyssnats av Ryssland.

Bland annat diskuteras kriget i Ukraina och hur tyska missiler kan användas för att förstöra bron till Krim.

– Det är en mycket allvarlig sak, säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz under lördagen.

Ett samtal har där en tysk officerare i flygvapnet pratade öppet om känslig information har avlyssnats av Ryssland. Det bekräftar det tyska Försvarsministeriet för ARD capital studio.

Ryska statliga medier har publicerat en inspelning av ett internt möte med flygvapnets officerare.

I den 38 minuter långa inspelningen pratar officieraren bland annat om att amerikansk och brittisk militär opererar på marken i Ukraina. Han diskuterar även möjligheter att utbilda ukrainsk personal i Tyskland i hanteringen av kryssningsmissilen Taurus.

Ett annat ämne som nämndes var Ukrainas möjliga användning av tyska kryssningsmissiler mot en bro som förbinder det ryska fastlandet med Krim. Det uppger flera tyska medier.

”Sårbara i det här området”

Efter en analys bedöms inspelningen vara autentisk.

– Enligt vår bedömning avlyssnades ett samtal i flygvapnet. Vi kan för närvarande inte med säkerhet säga om ändringar har gjorts i den inspelade eller skrivna versionen som cirkulerar på sociala medier, säger en talesman för försvarsministeriet till ARD Capital Studio.

Vladimir Putin.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, FDP-politikern och ordförande för försvarskommittén, efterlyser bättre försiktighetsåtgärder mot spionage.

– Det måste bli ett slut på vår naivitet, sa hon till redaktionsnätverket Tyskland (RND).

Hon uttrycker att cyberattacker, spionage och desinformation har ökat enormt.

– Vi behöver snarast öka vår säkerhet och kontraspionage eftersom vi uppenbarligen är sårbara i det här området. Tysklands kontraspionagesystem är tydligen sårbart, säger Strack-Zimmermann.

"En del av Rysslands hybridkrigföring”

Enligt Strack-Zimmermann är det inte förvånande att samtal har avlyssnats på detta sätt. Hon menar att spionage är "en del av Rysslands verktygslåda för hybridkrigföring".

Hon bedömer att anledningen till att ryska medier publicerar inspelningen är ett sätt för Ryssland att avskräcka förbundskansler Olaf Scholz (SPD) från att ge grönt ljus till kryssningsmissilen Taurus.

– Den här incidenten är ganska allvarlig. Säkerhetspolitiskt är det här nästan en katastrof eftersom flera saker har uppnåtts här som spelar Moskva i händerna, säger WDR:s granskade reporter Florian Flade, som rapporterar om nationell säkerhet.

Olaf Scholz.

Följ ämnen i artikeln