Öbor stämmer landet – för klimatförändringar

Dykparadis kräver att Nederländerna har nollutsläpp 2040

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-12

Den giftiga drakfisken fångas och serveras som delikatess på Bonaire.

Åtta invånare på karibiska ön Bonaire stämmer Nederländerna.

De hävdar att landet inte gör tillräckligt för att skydda dem från klimatförändringar.

Bonaire har formellt tillhört Nederländerna sedan 2010, men landet har funnits närvarande där i runt 400 år, och det är till den nederländska regeringen i Haag skickade sin stämning i går torsdag, skriver The Guardian.

I stämningen skriver gruppen att de vill att landet kapar sina utsläpp av växthusgaser till noll 2040, tio år tidigare än dagens mål, och att hjälpa landets mest sårbara områden att anpassa sig till klimatkrisens konsekvenser. Om inte, kränks deras mänskliga rättigheter, hävdar öborna, i synnerhet deras rätt av leva.

Svårare att odla

Låglänta Bonaire kommer sannolikt att drabbas svårt av klimatförändringarna med extremväder och höjda havsnivåer.

Ön Bonaire i Karibien.

Enligt en studie från nederländska meteorologiska institutet KNMI från oktober förra året har temperaturen på ön redan stigit med 0,2 grader varje decennium från 1980-talet. Regnen faller allt mer sällan, speciellt under torrperioden.  Experter förväntar sig att förändringarna kommer att bli värre om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka.

Onnie Emerenciana, bonde på ön och en av dem bakom stämningen, säger till tidningen att livet blivit tuffare med på grund av den ökande värmen, vind och oregelbundet regnande:

– Det har blivit mycket, mycket svårt att odla grödor.

Populärt resmål för dykare

Studien visar också att klimatkrisen kan orsaka hälsoproblem på ön och kan förstöra kulturarvet och turistindustrin på ön. Bonaire är ett populärt resmål för dykare och korallreven som inte klarar stigande temperaturer kan leda till att en stor del av dykdestinationerna förstörs. Då beräknas antalet turister minska med mer än 100 000 på ön som har bara drygt 24 000 invånare.