Trafikverket: Res om du bara måste

Publicerad 2024-01-19

Ett nytt snöfall drar in i södra Sverige som kan ställa till problem i trafiken.

Trafikverket uppmanar därför trafikanter att undvika att ge sig ut på vägarna om de inte måste.

– Man ska bara resa om man måste och då ta det väldigt försiktigt, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Ytterligare snöfall kombinerat med kraftiga vindar i södra Sverige kommer göra väglaget besvärligt. Särskilt i västra Blekinge.

Trafikverket uppmanar därför trafikanter att endast ge sig ut på vägarna om det är nödvändigt under kommande helg.

– Det gäller att ta det extra försiktigt om man måste åka hem från jobb under fredagskvällen och annars inte åka på onödiga turer under kvällen och natten mot lördag, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Snöstorm tidigare i veckan.

Risk för ishalka

SMHI går ut med en gul varning för Skåne, södra Halland, Kronobergs län och västligaste delen av Blekinge.

Det är ett snöfall som passerar och kan ge 5-10 cm snö. Under natten mot lördag kan snöfallet övergå helt eller delvis i regn och då finns risk för regn med ishalka som följd när det väl fryser på.

– Det kommer en salig blandning med snö och regn. Det kommer svänga en hel del mellan minus– och plusgrader och då kan det bli riktigt halt på vägarna, säger Lasse Rydkvist, meteorolog på Klart.

Det gäller främst i södra Skåne och längs Skånes västkust.

Trafikverket varnar för att halka, snömodd, dålig sikt och snörök kommer påverka trafiken under fredag och lördag. De förbereder för plogning, halkbekämpning och sätter in mer personal och fordon i beredskap.

Det finns även risk för förseningar och avställda avgångar inom buss-, tåg- och flygtrafiken.

Kraftig vind

SMHI har även gått ut med flera gula varningar för stark vind. Vinden är som starkast under fredagskvällen och avtar en aning under lördagen.

I södra Östersjön finns det risk för kuling och vindstyrkan kan nå 18-24 m/s.

– När det blåser mycket så kan det bli bli problem med nedsatt sikt. Så det är bra att varningar går ut i flertalet områden, säger Lasse Rydkvist.

Under söndagskvällen inkommer ett djupt lågtryck vilket kan resultera i milt väder i söder med mycket regn – som övergår i kraftigt snöfall längre upp i landet.

– Det kan leda till fler vädervarningar även under måndagen på många ställen runt om i landet, säger Lasse Rydkvist.

Följ ämnen i artikeln