Så kommer du märka att Sverige är med i Nato

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-03-07

Fyra finska F-18 stridsplan under militärövningen Nordic Response som genomförs i norra Sverige, Norge och Finland i mars. Arkivbild.

I dag kan Sverige till slut bli medlemmar i Nato.

För svenskt försvar kommer ett medlemskap i Nato att innebära stora förändringar. Samma sak gäller inte för gemene man.

I en intervju med TT nyligen sade statsminister Ulf Kristersson (M) att han hoppas att vanliga svenskar kommer att märka av ett Natomedlemskap ”så lite som möjligt”.

Så kommer det med största sannolikhet också att bli. Men några förändringar kanske vi märker av:

1. Det blir fler utländska förband som övar i Sverige, och fler utländska fartyg och flygplan kommer att synas.

2. En och annan Natoflagga kommer också att hissas, inte minst på försvarets anläggningar. Även i riksdagen kan en Natoflagga hissas om Liberalerna får som de vill. Kanske får svenskarna också bekanta sig med Natohymnen, som är Natos officiella högtidssång.

3. Det utökade försvarsavtalet som Sverige tecknade med USA i december, som mer indirekt har med Nato att göra, kommer tidvis att innebära en ökad amerikansk närvaro vid de 17 baser som är aktuella.

4. Natoländerna åtar sig enligt artikel 3 i fördraget att ”stärka samhällets motståndskraft”. Det kan handla om saker som att säkra energiförsörjning, rusta upp vägar och järnvägar samt se till att det till exempel finns akutsjukplatser. Satsningar på infrastrukturen i Sverige kan på sikt märkas av i olika regioner och skapa nya jobb. Ulf Kristersson har sagt att det inte går att utesluta att stora investeringar kommer att behövas.

5. Även för värnpliktiga kan livet förändras. Politikerna har ännu inte satt ner foten om det kan bli aktuellt att skicka färdigutbildade värnpliktiga på skarpt uppdrag utomlands. Klart är att de som gör värnplikten kan bli inblandade i Natoövningar.

6. En förändring kan vara mer mental är hur vi uppfattar oss själva. Efter århundraden av alliansfrihet blir vi nu integrerade försvarspolitiskt med väst.

Källor: Regeringen, TT samt Jacob Westberg, docent och universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.

Följ ämnen i artikeln