Politiker vill riva omtyckta grillen: ”Den är mitt liv”

Publicerad 2023-03-17

Familjen Malki har drivit Östermalmsgrillen i 35 år.

Nu vill kommunen riva grillen.

I en anmodan från Trafiknämnden ska grillen vara borta 31 maj, annars väntar rättsliga åtgärder.

– Grillen är mitt liv, min familjs liv... Vad ska jag göra nu? säger ägaren Garo Malki.

Den tidiga vårsolen skiner på grillen på Östermalmstorg.

Lunchruschen har precis lagt sig och kön som tidigare letade sig ut genom dörren har nu minskat.

Sedan 1986 har Garo Malki, 55, jobbat här.

Han började med att sälja korv i ett stånd i det nordöstra hörnet, utvecklade senare en kioskverksamhet i hörnet mitt emot och byggde 1989 det som många stockholmare i dag känner igen som Östermalmsgrillen, belägen i den sydvästra delen av torget.

Flera förbipasserande hejar på Garo Malki, kommer fram, kramas och småpratar.

– Vi har många stammisar, alla här vet vem jag är och känner mig, många gillar grillen, säger han.

Men snart ska den rivas.

För en vecka sedan mottog Garo Malki en anmodan från Trafiknämnden där familjen uppmanas att riva hela grillen på egen bekostnad och lämna torget senast den 31 maj, ”för att undvika rättsliga påföljder”, enligt brevet.

– Det är väldigt tråkigt. En lunch börjar ju kosta runt 200 kronor här. Alla har ju inte råd att gå in på Östermalmshallen, grillen är för helt vanliga människor, jobbare som handlar och köper någonting. Det finns inget annat liknande. De fyller en funktion plus att de är väldigt bra som människor, säger en stammis.

Anledningen är att Östermalmstorg ska rustas upp, ett arbete som väntas dra igång under våren, och i den nya detaljplanen som finns för torget är Östermalmsgrillen inte inräknad.

George Malki, ekonomiansvarig för grillen.

Familjens levebröd

Totalt är de fem anställda på grillen och Garo Malki beskriver det som ett familjeföretag som hjälps åt både med att jobba och sköta bolagets ekonomi.

– Hela min familj livnär sig på den här grillen. Det är mitt liv, min familjs liv. I 35 år har jag jobbat här, säger Garo Malki.

Hans son, George Malki, ekonomiansvarig, beskriver sin pappa som en hårt arbetande man som jobbat tio timmar om dagen, sex dagar i veckan på grillen. När det varit stökigt på torget har han hjälpt lokalpolisen att hålla ordning, alltid varit mån om sina kunder och alltid varit en uppskattad företagare bland andra handlare på torget, berättar han.

– Det här är hans livsverk. Jag är rädd att vi kommer behöva sälja våra hus och hem nu. Vad ska vi livnära oss på? säger George Malki.

”Vi har många stammisar, alla här vet vem jag är och känner mig”, säger Garo.

”De vill att vi försvinner”

Beslutet att riva grillen drivs av den politiska majoriteten i Stockholm (MP, S och V) där MP är ordförande. Varför den ska rivas liksom vad som ska ersätta grillen, framgår inte av Trafikkontorets handlingar.

Det är en del av den nya upprustningens utformande för torget där fortsatt café eller restaurangverksamhet i någon form beskrivs som positivt i Trafikkontorets dokument, men där kontoret måste säkerställa att det verkligen finns fysiska förutsättningar för att en byggnad ska kunna uppföras på torget i framtiden.

– Upprustningen ska pågå under minst två år, så under den perioden blir vi ju alla arbetslösa. Sedan har politikerna sagt att vi kan ansöka igen om att få tillstånd, men det finns ju inga garantier för att Östermalmsgrillen får komma tillbaka. De vill ju att vi river nu. De vill att vi försvinner. Det hela är skrämmande och mycket sorgligt, säger George Malki.

Oppositionen förvånad över beslutet

Vice ordförande i Trafiknämnden är Dennis Wedin (M). Han har tillsammans med L, C och KD motsatt sig beslutet om upprustningen – som innefattar delarna om att grillen ska bort – och fått igenom en återremittering i kommunfullmäktige.

Som oppositionsborgarråd önskar Wedin bland annat att kontoret kan hitta en lösning för att bevara grillen, som han menar är både uppskattad och bidrar till ett levande torg.

Men att familjen Malki nu mottagit en anmodan om avhysning talar för att det politiska styret förmodligen inte kommer ändra sig, menar Dennis Wedin.

– Jag är genuint förvånad över det här beslutet. Vänsterstyrets förslag är ambitionslöst och gör torget tråkigare och gråare. Familjen Malki har funnits på platsen länge men behandlas respektlöst, vi måste ju ta hand om Stockholms handlare och företagare.

I medborgardialogen innan utformningen av det nya torget började ta form, framkom bland annat att människor ville ha just mer verksamhet på torget, som grillen också är ett exempel på, menar han.

– Man vill inte ha kvar grillen, samtidigt som ingen ny krögare kan etablera sig på platsen med det här förslaget. Om det behövs går det att göra en planändring som skulle tillåta fler byggnader, så som grillen, att vara kvar på något sätt. Men vänsterstyret verkar inte ha någon ambition på att dra igång ett sådant arbete. Det är mycket anmärkningsvärt, säger Dennis Wedin (M).

Aftonbladet har sökt Lars Strömgren (MP), ordförande i Trafiknämnden, Stockholms stad.

Följ ämnen i artikeln