Putin hotar avfyra ”Satans son” i ny musikvideo

Uppdaterad 2023-01-06 | Publicerad 2023-01-03

Ryssland spänner sina nukleära muskler.

I en ny musikvideo hotar landet att avfyra ”Satans son”.

– Det är fullkomligt groteskt att man förhärligar strategiska kärnvapen, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan i Stockholm.

Följ ämnen
Ukraina

Popvideon med den militärklädde sångaren kom ut bara för några dagar sedan och tar tittaren med sig från fabriksgolv, över Uralbergen, stannar till vid en militärorkester och dröjer sig kvar vid avfyringsramper.
Låten är en hyllning till den gigantiska Sarmatmissilen, också känd som ”Satans son” eller ”Satan II” för sin oerhörda massförstörelseförmåga.

Musikvideon publicerades på sajten parkpatriot.media, den del av det ryska försvarsministeriet som fokuserar på propaganda. Den inleds med dragspels- och balalajkaspel och målar upp ett scenario där USA och Nato helt raderas ut av ett kärnvapenangrepp.

– Man skramlar med kärnvapen. I texten säger man inte Förenta staterna. Man säger statushki, de Förenade småstaterna. Så man förnedrar i text också att ”vi” är starka, men väst är svagt. Det är oerhört obehagligt, säger Joakim Paasikivi i Aftonbladets tv-program ”Krigsrapporten”.

Rysslands president Vladimir Putin.

I låttexten finns inte ett ord om Ukraina med och inga bilder i videon tycks anspela på kriget där.

– I Ryssland hävdar man att man har en speciell militäroperation i Ukraina och att det är ett försvar, för att Nato och väst har startat krig i Ryssland. För att förklara för det ryska folket varför det är sanktioner, varför de får det sämre, varför deras soldater dör i Ukraina… ja, det är västs fel. Ryssland måste hela tiden projicera bilden att det är väst eller USA som hotar. Sedan väljer man för dagen om det är USA, Nato, Sverige, Finland, anglosaxare, satanister eller nazister som hotar.

– I propagandan har man hotet mot Ryssland som man bygger upp och då är kärnvapenförsvaret en oerhört obehaglig retorik som går igenom rysk stats-tv och media också, säger Joakim Paasikivi.

Ryssland uppges ha världens största arsenal av taktiska kärnvapen och Putin sa senast i september att han inte tvekade att använda dem.

Förre presidenten Dimitrij Medvedev sa nyligen till Business insider:

– Ryssland har av uppenbara skäl inte använt hela arsenalen av möjliga vapen, utrustning och ammunition än och har inte attackerat alla möjliga fientliga mål i befolkade områden. Och det inte beroende på vår inneboende medmänsklighet. Allt har sin tid.

Denis Maidanov, 46, är sångare och låtskrivare men också känd som skådespelare i Ryssland. Sedan ett år tillbaka är han invald i duman för Enade Ryssland, Putins parti. Maidanov är en känd Putinanhängares som öppet stöttar kriget i Ukraina.

Textutdrag ur propagandasången ”Sarmatushka”

Hans vilja är starkare än Uralbergen
På några ögonblick förvandla sina fiender till aska
Han är redo att verkställa domen
USA:s försvar kan inte stoppa honom
Han är inte rädd för sanktioner
Den största njutningen för Sarmat
Är att avbryta Natos sömn
Från Moder Ryssland stirrar Sarmatushka långt bort i fjärran mot USA

FAKTA/Sarmat 2 – Satans son

• Sarmat 2 uppges väga 208 ton.
• Missilen är 34,75 meter lång.
• Räckvidden är cirka 17 700 km.
• Den kan komma upp i 26 000 kilometer i timmen.
• Den kan enligt uppgift bära 15 stridshuvuden, var och en har plats för flera kärnvapenstridsspetsar. ”Satans son” uppges kunna släppa fler av dem samtidigt i en enda armageddonliknande attack.
• Den hypersoniska missilen kan nå exempelvis Storbritannien på sex minuter och utplåna Finland snabbare än så.
• I november kom uppgifter om att Putin planerar att göra ett andra avfyringstest innan året är slut, det första gjordes i april från en underjordisk silo. Då färdades den nästan 580 mil på en kvart, nästan hela Rysslands längd.