Volodymyr Zelenskyj har träffat Joe Biden

Uppdaterad 2022-12-22 | Publicerad 2022-12-21

Biden och Zelenskyj har enats om ett nytt massivt militärpaket – och en väg framåt.

– Jag vill inte diskutera det i detalj och ni förstår säkert varför. Jag är tacksam för ert stöd, säger Zelenskyj.

Men han är övertygad om att Ukraina kommer segra över Ryssland.

– Jag vill verkligen att vi vinner tillsammans. Och det kommer vi att göra.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är i USA och har träffat Joe Biden. Det är första gången Zelenskyj lämnar Ukraina sedan Rysslands invasion den 24 februari.

Efter presidenternas enskilda möte i Vita Huset höll de en presskonferens. Då bekräftade Biden att USA kommer att bistå med ett nytt militärt biståndspaket värt 1,85 miljarder dollar. Uppskattningsvis 19,3 miljarder svenska kronor.

Under pressträffen fick Zelenskyj frågan vad hans budskap är till det amerikanska folket.

– Jag upplever att vi har samma värderingar och förståelse av liv. Mitt budskap är att jag önskar er fred. Du förstår vad krig är när någon, som terroristerna i Ryssland, kommer till ditt hus. Jag önskar se era barn och vuxna vid liv, att se era barn gå till universitet och att de ska kunna se sina barn gå till universitet. Vi kämpar verkligen för vår gemensamma seger mot denna tyranni. Det här är vår verklighet. Och vi kommer vinna, och jag vill verkligen att vi vinner tillsammans. Och det kommer vi att göra, säger han.

Skickar avancerade Patriot

USA kommer bland annat skicka det avancerade luftvärnssystemet Patriot som Ukraina länge efterfrågat.

– Jag har aldrig sett Nato eller EU mer sammansvetsat. Och jag ser inga tecken på förändring. Vi vet vad som står på spel. Alla förstår det. Vi har aldrig sett en sådan massiv invasion sedan andra världskriget och det finns inga tecken på att Putin ger sig om vi inte hjälper Ukraina, säger Joe Biden.

Han betonade att USA fortsätter att stötta Ukraina och kommer att göra det så länge det behövs.

– Putin trodde han skulle försvaga Nato, istället stärker han det. Han ville dela Nato, men istället har han fått Sverige och Finland att vilja ansluta. Jag känner ett starkt förtroende för världens solidaritet gentemot Ukraina, säger Biden.

President Zelenskyj hyllar USA och omvärldens stöd och betonar vikten av det, särskilt luftvärnssystemet Patriot.

– Det här är ett viktigt steg. Vi har haft mycket bra förhandlingar om steg framåt, vad vi förväntar oss nästa år och vad som väntar oss, säger han.

Zelenskyj tackade flera gånger för det militära stödet.

– Varje dollar räknas. Vi behöver överleva vintern. Vi kommer att bli stärkta av luftvärnssystemet och de kommande månadernas stöd. Jag vill inte diskutera det i detalj och ni förstår säkert varför. Jag är tacksam för ert stöd, säger han.

Biden drog Zelenskyj intill sig

Zelenskyj lämnade Ukraina under onsdagsmorgonen med tåg till den polska gränsen och fångades på bild vid en tågstation i polska Przemysl. Där klev han in i en vit SUV och kördes till flygplatsen Rzeszow där ett amerikanskt statsflygplan väntade, rapporterar TVN. Planet landade på flygvapenbasen Joint Base Andrews, drygt en mil utanför Washington.

På den röda mattan utanför Vita huset stod Joe Biden och hans fru Jill Biden och väntade.

Zelenskyj klev ur baksätet av en svart SUV och var klädd i militärgrön collegetröja och långbyxor. Han skakade först hand med president Biden och sedan frun Jill.

Zelenskyj var på väg att ställa sig bredvid Jill men hennes make tog tag i armen på Zelenskyj och drog honom intill sig och ställde honom i mitten inför smattrande fotografer och ropande reportrar. Biden la sin arm om Zelenskyjs axlar innan de alla tre gick in i Vita Huset utan att svara på frågor.

Biden fick medalj av ukrainsk kapten

Presidenterna möttes kort därefter i Vita huset och satte sig i varsin fåtölj intill en brasa inför pressuppbåd och kameror. Biden började med att välkomna och sa att det var skönt att ha Zelenskyj tillbaka i USA.

– Det är en stor ära att vara här, sa Zelenskyj och betonade att han velat komma till USA tidigare min inte hade haft möjlighet på grund av situationen i kriget.

Biden sa att USA kommer att ge efterfrågade luftvärnssystemet Patriot till Ukraina.

– Ryssland försöker använda vintern som ett vapen, men det ukrainska folket fortsätter att inspirera världen, sa Biden.

Biden betonade att USA stöttar Ukraina och dess folk. I år blev Zelenskyj utsedd till ”Årets person” av The Times Magazine.

– Du är ”Årets man” i USA. Så välkommen, vi har mycket att prata om, sa Biden.

Mötet avslutades med att Zelenskyj tackade för Bidens ledarskap och det amerikanska folkets stöd innan de fortsatte sin möte i Ovala rummet. Han gav Joe Biden en medalj, som en ukrainsk kapten fått i utmärkelse, men velat ge till Joe Biden.

– Vilken ära! Tack, sa Biden och lovade att skicka ett tack till kaptenen.

Zelenskyj och Biden väntas diskutera det senaste militära biståndet som USA ska skicka till Ukraina och samarbetet mellan länderna.

”Jag kommer att föra förhandlingar för att stärka Ukrainas motståndskraft och försvarsförmåga. I synnerhet kommer vi att diskutera bilateralt samarbete mellan Ukraina och USA med USA:s president Joseph Biden Nästa år måste vi återta den ukrainska flaggan och friheten till hela vårt land, till hela vårt folk”, skriver Zelenskyj på Telegram efter att han landat.

Ukraina får efterlängtade Patriot

USA kommer bland annat att skicka det avancerade luftvärnssystemet Patriot till Ukraina, rapporterade AFP tidigare under onsdagskvällen.

Ukraina har länge efterfrågat just Patriot och haft luftvärnssystemet högt upp på sin önskelista. Biden har godkänt att USA skickar omkring 1,85 miljarder dollar i försvarsmaterial för att bistå Ukraina. Det motsvarar drygt 19,3 miljarder svenska kronor.

Ukrainska flaggor har hissats i Washington inför Zelenskyjs besök.