Virusexpert: Tror inte på raketvariant från Kina

Olle Bengtsson/TT

Publicerad 2022-12-28

Kinas slopade covidrestriktioner för resor har fått flera länder att svara med krav på testning. Motåtgärderna är dock till liten nytta och oron för nya farligare virusvarianter är överdriven, tycker professor Björn Olsen.

Länder som Japan, Malaysia och Indien har redan presenterat nya skyddsåtgärder med krav på att människor som reser in till landet från Kina tar ett PCR-test.

Även från amerikanskt håll öppnar man för liknande åtgärder, sedan Kina släppt på kontrollkraven.

Den av allt att döma omfattande smittspridningen i världens folkrikaste land, kombinerad med den stora bristen på transparens, får många att oroas över utvecklingen och vad det skulle kunna föra med sig över gränsen.

”Liten nytta”

Enligt Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är den oron något överdriven.

– Den är befogad för Kinas del. Men i och med att vi har så mycket covid som cirkulerar nu har jag svårt att se att det skulle kunna påverka världsläget på ett dramatiskt sätt. Det tror jag inte, säger han.

Att landet inte delar med sig av information om utvecklingen och viruset är både obegripligt och ett problem, menar Björn Olsen. Sannolikheten att det skulle dyka upp en ny variant av covid-19 som skulle göra betydligt större skada än de nu aktiva, ser han dock som mycket liten.

– Det kan inte bli så särskilt annorlunda egentligen, utan det blir nog variationer på samma tema. Jag tror inte att det kommer att dyka upp någon raketvariant från Kina, säger han.

Utökade gränskontroller och en noggrannare testning av inkommande resenärer från öst kommer därför att göra liten till ingen nytta alls, tror Björn Olsen.

– Jag tror inte att det är någon vits. Det hade varit annorlunda om det hade varit våren 2020, som ett sätt att hålla koll på läget. Men nu, när vi har covid cirkulerande i befolkningen i en så pass hög grad, har jag svårt att se att det skulle tillföra något extra – förutom fler fall möjligtvis, säger han.

– De enstaka kineser som har covid och kommer hit blir en droppe i havet.

Vakande öga

Sedan Kina i början i december plötsligt övergav sin covidpolicy har smittspridningen skenat. Enligt vissa uppskattningar riskerar uppemot en miljon av 1,4 miljarder kinesiska medborgare avlida med covid-19 under de närmaste månaderna.

Officiellt har 90 procent av invånarna vaccinerats, men bara 60 procent har fått en andra dos och det är främst de yngre, yrkesarbetande generationerna som vaccinerats.

Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet i Solna, menar att det ändå finns anledning att håll ett vakande öga på den kinesiska smittspridningen – även om läget är som allvarligast i det egna landet.

– Med tanke på att de har en rejäl spridning och öppnar gränserna kommer viruset med större kraft sprida sig utanför landet, och då kommer det en och annan variant som vi inte har hundraprocentig koll på, säger han och tillägger:

– Men nya varianter dyker upp hela tiden, det har inte med Kina att göra utan när vi har en stor spridning.

Att stänga gränser eller införa hårda kontroller för inresande har prövats under pandemins gång för att kontrollera viruset. De åtgärderna har i bästa fall lett till en något inbromsad smittspridning, menar Ali Mirazimi. Oftast till ingen nytta alls.

– Det har visat sig med åren att det är svårt att sätta stopp för det, även om gränser stängdes här och där kom viruset ändå in i Europa. Men det är bra att vara vaksam och följa allt noggrant, säger han.

Följ ämnen i artikeln