Minst 50 döda i de våldsamma protesterna i Iran

Regimen har stängt ner internet

Uppdaterad 2022-09-24 | Publicerad 2022-09-23

Protesterna efter 22-åriga Mahsa Aminis död fortsätter att rasa i Iran.

Enligt den Oslo-baserade människorättsorganisationen IHR har mer än 50 dödats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Även statlig iransk tv rapporterar om stigande dödssiffror. Den senaste uppgiften därifrån är att 26 personer och poliser dödats i sammandrabbningarna.

Säkerhetsstyrkor har skjutit skarpt mot demonstranter i staden Oshnaviyeh i norr, enligt den kurdiska Oslobaserade organisationen Hengaw.

Demonstranter i centrala Teheran på onsdagen. Den här bilden togs av en privatperson och har sedan lämnats vidare till nyhetsbyrån AP.

I staden Babol har demonstranter tänt eld på en jättelik anslagstavla med ayatolla Ali Khameneis bild, enligt obekräftade uppgifter.

Klipp på sociala medier visar hur demonstranter bränner en polisbil och konfronterar poliser i Teheran, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Minst 50 personer ska ha dödats under protesterna.

Gripen för avslöjande

De omfattande protesterna bröt ut efter att Mahsa Amini, 22, gripits av den islamiska diktaturens hårdföra moralpolis i förra veckan – och sen dog i häktet.

Brottet hon misstänktes för var att inte ha burit den för kvinnor obligatoriska slöjan på rätt sätt.

Mahsa Amini, 22, dog efter ett ingripande av den religiösa polisen i Teheran.

Kvinnans pappa, Amjad Amini, säger till BBC Persia att myndigheternas officiella förklaring – att hans dotter avled till följd av en hjärtattack – är lögn.

Pappan berättar att myndigheterna ignorerade familjens böner om att få se dottern efter hennes död. När de till slut fick se henne inför begravningen var hennes kropp nästintill helt täckt.

– Jag har ingen aning om vad de gjorde mot henne, säger han.

Mahsa Amini, 22, dog efter ett ingripande av den religiösa ”sedlighetspolisen” i Teheran. Nu demonstrerar iranska kvinnor, med fara för sina liv, mot hijab-tvånget.

Gripna journalister

Journalisten Nilufar Hamedi i Teheran var den som först avslöjade fallet. Hon besökte sjukhuset där Mahsa Amini låg i koma. Hon har nu gripits, skriver hennes arbetsgivare, tidningen Sharg, på Telegram.

Även en fotograf som bevakade protesterna har gripits. Fotografen Yalda Moaiery togs av polisen tidigare i veckan, rapporterar AFP.

Även en känd iransk aktivist, Majid Tavakoli, uppges ha gripits i sitt hem.

Kommittén för att skydda journalister (CPJ) kräver att de gripna journalisterna omedelbart släpps.

Motdemonstrationer

Under de pågående protesterna blottar kvinnor sina huvuden, bränner slöjor och ropar slagord som "kvinna, liv, frihet". Vissa publicerar videoklipp på sociala medier där de klipper sitt hår i protest.

Även regeringsstödda motdemonstrationer till stöd för att bära slöja hålls under fredagen, meddelar myndigheterna enligt landets officiella nyhetsbyrå Irna. Tusentals människor, de flesta män, rapporteras delta.

I ett försök att stävja den växande proteströrelsen har Iran i perioder stängt av internet i delar av Teheran och Kurdistan och blockerat plattformar som Instagram och Whatsapp, rapporterar The Guardian.

Enligt Irans president Ebrahim Raisi ska Mahsa Aminis död utredas.

 Irans president Ebrahim Raisi talade inför FN:s generalförsamling i torsdags.

Sanktioner

USA meddelar att man riktar sanktioner mot Irans moralpolis. I ett uttalande säger USA:s finansminister Janet Yellen att de håller moralpolisen ansvarig för Aminis död.

– Mahsa Amini var en modig kvinna vars död i moralpolisens förvar var ännu en brutal handling av den iranska regimens säkerhetsstyrkor mot sitt eget folk, säger Yellen.

I många länder protesterar människor till stöd för de iranska kvinnornas kamp. På bilden kurdiska kvinnor i Libanon.

Kvinnornas protester väcker känslor världen över och stödprotester har anordnats i flera olika länder.

Protester har genomförts förut i Iran, men analytiker tror att dessa protester utgör en ny utmaning för det islamiska systemet under Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei, eftersom de nu äger rum över hela landet och har ett bredare stöd.