USA-topp: ”Vi har satt tryck på Turkiet”

Publicerad 2023-09-01

Sverige kommer med i Nato i oktober – och om Turkiet inte fullföljer avtalet är leverans av F-16-plan uteslutet.

Det var budskapet från kongressledamoten Michael McCaul, på besök i Sverige med sin kollega Gregory Meeks.

– Jag själv och ledamot Meeks har satt mycket tryck på Turkiet att nå fram till det här avtalet, säger han.

– Erdogan har gått med på att släppa in Sverige, och alla indikationer tyder på att parlamentet kommer att följa hans direktiv, säger Michael McCaul.

– Vi ser fram emot Sverige medlemskap i Nato, och förutser att det sker i oktober.

Michael McCaul, republikansk ordförande i amerikanska representanthusets utrikesutskott, leder en kongressdelegation som i dagarna besöker Sverige.

På fredagsförmiddagen höll han en pressträff tillsammans med Gregory Meeks, demokraternas ledare i utskottet, och Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M).

Enligt McCaul finns inga tecken på att Erdogan backar nu.

– Erdogan hade inte gått så långt som han gjorde, att officiellt gå med på det här med en offentlig handskakning, om han inte hade för avsikt att genomföra det.

Utrikesminister Tobias Billström (M) tillsammans med Michael McCaul och Gregory Meeks.

Enligt McCaul har kongressledmöterna satt hårt tryck på Turkiet för att tvinga fram avtalet med Sverige, men han ville inte explicit beskriva det närmare än att det skett via ”olika påtryckningsmedel som vi har”.

Varken McCaul eller Meeks gjorde dock någon hemlighet av att en möjlig försäljning av F-16-plan till Turkiet har varit ett spelkort.

– Varje möjlighet till en försäljning av F-16, om han inte gick med att släppa in Sverige i Nato, skulle vara helt utesluten. Vad som händer framåt med försäljningen är inte kopplat till Nato-beslutet i sig, men de vet att om de vill ha samarbete från USA, måste de gå med på att släppa in Sverige, säger Michael McCaul.

Gregory Meeks lyfte fram Sverige som ett land vars värderingar stärker Nato.

– Någon som då vill stoppa Sverige från att komma in i Nato, skulle jag ha problem att komma överens om ett avtal med.

Inget exakt datum

Sveriges utrikesminister Tobias Billström är fortsatt inställd på att Turkiets parlament ratificerar Sveriges ansökan i oktober.

Han har pratat med sin motpart i Turkiet, Hakan Fidan, och inte fått några signaler om tveksamhet från Turkiets sida.

– Jag uppfattade inte vid det samtalet, som ägde rum för några veckor sedan, att det fanns några andra signaler, eftersom vi över huvud taget inte diskuterade Nato. Frågan ligger fortfarande på bordet, och är redo att tas upp för behandling i parlamentet, säger Tobias Billström.

Något exakt datum har han inte hört.

– Vi utgår ifrån att starten kommer att ligga i början av oktober.

Enligt utrikesministern finns ingen plan för vad Sverige ska göra om det inte sker.

– Det vill jag inte spekulera kring eftersom vi inte fått några signaler om att så skulle vara fallet. Vi håller oss till utfästelserna som är gjorda, säger Tobias Billström.

Följ ämnen i artikeln