Svenskar har dött i Gaza

Publicerad 2023-11-03

Rök stiger efter israeliska bombningar i Gaza.

Svenska medborgare har dött i Gaza enligt svenska UD, rapporterar DN.

”UD har erhållit information från lokala myndigheter om att svenskar omkommit i Gaza”, enligt UD:s presstjänst.

Följ ämnen

Enligt svenska Utrikesdepartementet befinner sig runt 400 svenskar i Gaza och nu bekräftas att svenskar har dött i Gaza.

”UD har erhållit information från lokala myndigheter om att svenskar omkommit i Gaza”, enligt UD:s presstjänst, rapporterar DN.

I nuläget vill UD inte uppge hur många svenskar som dött eller hur gamla de är. UD skriver i ett mejl till Aftonbladet att man är i kontakt med anhöriga men att man av hänsyn till de inblandade inte kan lämna ytterligare detaljer i nuläget.

Tidigare i veckan öppnades gränsövergången i Rafah till Egypten för första gången sedan kriget startade. Hundratals utländska medborgare och ett antal svårt skadade kunde då lämna Gaza.

Under gårdagen kom även rapporter om att Gazaremsans största stad, Gaza City omringats av israelisk militär och att operationer pågick inne i staden.

Kort efter att Israel inledde sina flygattacker mot Gaza dog två barn och en mamma, ett av barnen var svensk medborgare. Mamman hade sökt uppehållstillstånd och familjeåterförening i Sverige och skulle på en intervju på svenska ambassaden veckan efter.

UD kunde då inte bekräfta att några svenskar omkommit med hänsyn till de drabbade.

Följ ämnen i artikeln