Aya föddes i rasmassorna – tusentals vill adoptera henne

Publicerad 2023-02-10

Aya föddes under rasmassorna – men hela hennes familj dog.

Nu vårdas hon på sjukhus.

Tusentals människor har hört av sig för att adoptera mirakelflickan.

En gravid kvinna i den syriska staden Jindrayis tvingades föda sin lilla flickan under rasmassorna när familjens hus kollapsade av jordbävningen.

När räddningsarbetarna hittade flickan var hon fortfarande sammanlänkad med sin mamma med navelsträngen.

Flickan vårdas nu på sjukhus.

– Hon kom hit i måndags i dåligt skick. Hon hade bulor, blåmärken, var kall och andades knappt, säger Hani Maouf, den barnläkare som ansvarar för hennes vård.

En video som fått stor spridning på internet visar hur Aya, nyförlöst, räddas ur rasmassorna efter den stora jordbävningen som drabbat Syrien och Turkiet.

Döptes till ”mirakel”

Flickan har fått namnet Aya – som betyder ”ett tecken från Gud” på arabiska.

Men hennes mamma, hennes pappa och fyra syskon dog i skalvet.

Den dramatiska filmen där hon räddas har fått stor spridning i sociala medier. Nu har tusentals människor hört av sig för att adoptera henne,  rapporterar BBC.

Många har ringt till sjukhuset för att erbjuda Aya en ny familj. Men sjukhusets chef Khalid Attah säger att det inte är aktuellt. 

Attah och hans fru har nyligen fått en egen dotter och just nu ammar fru både den egna dottern och Aya.

– Tills hennes avlägsna släktingar kommer tillbaka kommer jag att ta hand om henne som om hon vore mitt eget barn, säger han.

Och nu har en släkting till flickan sagt att han ska ta hand om Aya när hon skrivs ut, rapporterar nyhetsbyrån AP. Hans eget hus förstördes också i skalvet – och familjen bor nu i ett tält.

Tusentals människor har hört av sig för att adoptera Aya.

– Bara tio procent av byggnaderna här är säkra att bo i, resten är obeboeliga, säger släktingen till AP.

Aya är bara ett av ett okänt antal syriska barn som blivit föräldralösa efter katastrofen.

90 procent av staden förstörd

Journalisten Mohammed al-Adnan som är på plats i den syriska staden uppskattar att 90 procent av staden är förstörd.

– Situationen är katastrofal. Det är så många människor fast under rasmassorna. Det är fortfarande människor som vi inte fått ut än, säger han till BBC.

Minst 21 000 människor har dött i Turkiet och Syrien till följd av jordbävningskatastrofen. 18 000 på den turkiska sidan och över 3 300 på den syriska.

Många länder har erbjudit hjälp till länderna, men att få in hjälpen till det krigssargade Syrien är svårt, enligt Gabriel Karlsson på Röda Korset i Syrien.

– Det är svårt att komma fram, vägarna är helt förstörda. Redan innan jordbävningen var det dåligt, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

– Du har infrastruktur som har raserat, sjukvården har redan varit beroende av oss och humanitär insats tidigare. Du har en ekonomi som går på knäna. Och sedan sanktioner som gör att det inte går att importera.

Minst 21 000 människor har dött i Turkiet och Syrien till följd av jordbävningskatastrofen, och dödstalen fortsätter stiga.