Kritiken mot SD:s asylförslag: ”Hårresande”

Uppdaterad 2022-09-01 | Publicerad 2022-08-31

SD vill skärpa kraven på människor som ”skapar sina egna asylskäl”.

Partiet nämner ”sökande som annars skulle fått avslag och istället anför att de konverterat eller blivit homosexuella” i sitt nya 30-punktsprogram.

Märta Stenevi och Annie Lööf rasar över förslaget.

Sverigedemokraterna presenterade i dag ett 30-punktsprogram gällande hur partiet vill skärpa den svenska asyllagstiftningen så att den hamnar på EU:s rättsliga miniminivå.

Ett exempel i programmet lyder:

“Vanliga sådana skäl i Sverige i dag är konvertitärenden och HBT-ärenden, där sökande som annars skulle fått avslag istället anför att de konverterat eller blivit homosexuella”, rapporterar Göteborgs-Posten.

”SD vill använda den öppning som EU-rätten ger och kräva mer av sökande som själva skapar sina asylskäl efter att ha lämnat ursprungslandet. Exempelvis genom att man hastigt byter religion eller läggning” skriver partiets presschef Oskar Cavalli-Björman i ett mejl till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson säger att partiets krav på ett strama invandringspolitik kommer att bli vägledande för invandringspolitiken vid ett regeringssamarbete med högerpartierna.

Jimmie Åkesson (SD) presenterade förslaget under en pressträff på onsdagen.

C och MP reagerar starkt

Kort efter förslaget reagerade Centerpartiets Annie Lööf starkt på nyheten.

”Det är hårresande att SD kräver att det ska bli svårare att få asyl för de som förföljs för att de är homosexuella eller av religiösa skäl. Det är både oansvarigt och oanständigt. Passerar de er medmänskliga gräns nu då, L och Kd?” skriver hon på Twitter.

Under kvällen visade även Miljöpartiets Märta Stenevi sitt missnöje över Sverigedemokraternas förslag.

”Jag är inte ett dugg överraskad över att SD nu gifter ihop rasismen med homofobin. Och att Ebba Busch är ok med en sån samarbetspartner förvånar väl ingen längre. Men det jag verkligen undrar är: hur kan Johan Pehrson se sig i spegeln?” skriver språkröret på Twitter.

Pehrson: ”Här tycker vi olika”

Under dagens pressträff sa SD:s partiledare Jimmie Åkesson att både Moderaterna och Kristdemokraterna accepterat kravet vid tidigare förhandlingar.

– Vi och Sverigedemokraterna delar ambitionen att invandringen till Sverige ska ligga på EU:s miniminivå, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet via sin pressekreterare.

Han förtydligade att de exakta metoderna för att nå dit ska undersökas.

Senare på kvällen skrev Ulf Kristersson på Facebook att partiet inte kompromissar om att hbtq-personer ska få asyl om de förföljs i sitt hemland på grund av sin läggning.

”Dessutom är Moderaternas linje att hbtq-personer ska prioriteras i kvotflyktingsystemet. Som jag förstått SD:s förslag handlar det om att motverka fusk i systemet. Med det sagt har vi inte sagt ja till någon av de konkreta punkter SD presenterat idag” skriver han.

Jimmie Åkesson sa också under pressträffen att han utgår från att Liberalerna ställer sig bakom kravet, rapporterar GP.

När Aftonbladet når Liberalerna hänvisar partiet till partiledaren Johan Pehrsons uttalande i Sveriges Radio Ekot tidigare under dagen.

– Liberalerna står upp för asylrätten, här tycker vi olika. Liberalerna står på de utsatta människornas sida. Rätten att söka asyl är viktigt, säger han till radion.

Aftonbladet har utan framgång sökt Kristdemokraterna för en kommentar.

RFSL riktar skarp kritik

Trifa Shakely, förbundsordförande för RFSL, riktar skarp kritik mot SD:s förslag. Hon kallar förslaget ”homofobiskt” och ”rasistiskt”.

– Det visar hur okunniga och korkade SD är. Vi måste se till att det här förslaget inte blir verklighet, för samhällets bästa och för att stå upp mot mänskliga rättigheter, säger hon.

Allt om valet – med valkompassen