Ingen omröstning om svenskt Nato-medlemskap i Ungern

Publicerad 2023-07-31

Viktor Orbán leder det ungerska regeringspartiet Fidesz.

Ungerns parlament håller ett extrainsatt möte om Sveriges Natoansökan i dag – men något beslut kommer inte att fattas, rapporterar TT.

Följ ämnen
Nato

Oppositionen i det ungerska parlamentet har begärt att parlamentet ska sammankallas till ett extra möte under måndagen för att bland annat rösta om ett svenskt medlemskap i Nato. Sedan meddelade regeringspartiet Fidesz att det inte kommer att delta och då kan det inte bli någon omröstning.

– Vi ser ingen anledning att skynda oss, varför kan vi inte göra detta enligt den vanliga dagordningen? sade Viktor Orbáns talesperson förra veckan.

Det beslutet ser ut att stå kvar.

"Ingen förändring. Det blir ingen röstning, ens om agendan. Fidesz kommer inte", skriver Ágnes Vadai, ledamot för socialdemokratiska DK i ett mejl till TT.

Nu väntas beslutet först kunna ske efter sommaren.

Ungerska parlamentet.

”Aldrig lett till beslut”

– Fidesz säger som de har sagt hela tiden, att man inte har någon brådska. Att oppositionen kallar till ett extrainsatt parlament har aldrig lett till något beslut. Ofta har Fidesz inte gått dit. Det är ett sätt för oppositionen att få uppmärksamhet internt, säger Sara Svensson, Ungernkännare och statsvetare vid Högskolan i Halmstad.

Det är bara Ungern och Turkiet som ännu inte har godkänt Sveriges medlemskap i försvarsalliansen. Turkiets utrikesminister Hakan Fidan säger enligt turkiska medier att Turkiet och Ungern står i nära kontakt och samarbetar tätt i processen för att godkänna Sveriges ansökan, uppger SVT Nyheter.

– Det finns någon slags koordinering mellan de två länderna. Tidigare under året förnekade Ungern att man följde Turkiet, säger Sara Svensson.

Inga konkreta krav

Mellan Sverige och Turkiet har det pågått förhandlingar om Nato-medlemskapet och bland annat upprättades en överenskommelse mellan länderna i samband med Nato-toppmötet i Vilnius tidigare i sommar. Ungern har aldrig ställt några konkreta krav på Sverige, enligt Sara Svensson.

– Men så länge man inte har röstat för Sverige finns det manöverutrymme. Fidesz säger att de är för Sveriges medlemskap, men att det inte finns anledning att skynda och att det finns oenighet inom partiet. Det kan stämma eller så är det en ursäkt för att dra ut på det.

Följ ämnen i artikeln