Ungdomar krossade ambulansruta – patient fick vänta

Sjuksköterskan Malin: Jag kokade

Publicerad 2020-11-10

Mitt under pågående larm krossade två ungdomar sidofönstret på en ambulans i Sollentuna.

Patienten fick vänta på en ny ambulans för transporten till sjukhuset,

– Tänk om det hade varit litet barn som satt i halsen? Vad har hänt med ungdomars konsekvenstänk? säger ambulanssjuksköterskan Malin Gille Ahlqvist.

Ambulanssjuksköterskan Malin Gille Ahlqvist, 34, trodde att mannen skämtade när han sa ambulansens sidoruta var krossad.

På söndagen, via 18-tiden, hade Malin och hennes kollega Emma åkt på ett larm i Sollentuna.

– Vi gick upp till patienten som bor i ett lägenhetshus. Vi bedömde att hon behövde åka in till sjukhus. Därför gick jag ner till ambulansen för att hämta en så kallad pirra, en mindre bår, säger Malin.

Mannen som berättat att ambulansen blivit utsatt för sabotage sa sig ha sett två ”snorungar” som han bedömde vara de skyldiga.

– Jag kunde inte tro det, ingen ger väl sig på en ambulans? säger Malin.

När Malin kom fram till bilen såg hon rutan till förardörren mycket riktigt var krossad. Runt bilen och på sätena låg stora mängder glassplitter. Hon tillkallade polis och en ny ambulans.

– Jag kokade. Bilen var så förstörd att vi inte kunde köra patienten. Denna gången hade vi tur att patienten klarade av att vänta 15 minuter på en ny ambulans. Nästa gång kanske vi inte har den turen.

Malin säger att hon inte tror att sabotaget var riktat mot just henne och kollegan men hon tycker att det är oroväckande att ungdomar inte har något som helst konsekvenstänk.

– Till de som gjort det här vill jag säga: Nästa gång kanske det är ni som behöver en ambulans, eller er mamma eller pappa. Tänk efter och tänk en gång till innan ni handlar!

Ambulansen var full av glassplitter.

Polisen: Två grabbar har setts

Aftonbladet har tidigare skrivit om ambulanssjuksköterskan Bengt vars ambulans utsattes för sabotage den 25 oktober. Några ungdomar hade kastat sten från en bro ovanför E18. Stenen träffade ambulansen som var under utryckning, på väg till ett sjukhus med en patient.

Ola Österling, presstalesperson på polisen, bekräftar att det skett stenkastning mot en ambulans i Sollentuna under söndagskvällen.

– Det är två grabbar som har observerats och som troligtvis har gjort detta. De har kastat ett föremål, eventuellt sten, mot ambulansen.

Man har skrivit en anmälan om blåljussabotage, säger Ola Österling.

– Det är riktigt fel att attackera en ambulans som dessutom vårdar en skadad person och inte kan köra därifrån. Det är stränga straff på blåljussabotage och det kan leda till fängelse.

Följ ämnen i artikeln