Populär krogsafari växer – elspark ska ge skjuts

Av: Hateff Mousaviyan

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera roliga nyheter väntar när Matnatten återvänder till hemstaden Malmö för sjätte året i rad.

Ett par tusen väntade foodies kan se fram mot större spridning, fler krogar – och transportsträckor sponsrade med elsparkcykel.

Onsdagen den 16 oktober beräknas omkring 2 000 matintresserade Malmöbor smaka sin väg fram genom stadens krogflora. Det är då årets upplaga av Matnatten dukar upp.

Tanken med Matnatten är att man som besökare köper ett klippkort till någon av 5 möjliga “matrundor”.

Varje matrunda består sedan av cirka 8 restauranger som man får besöka i egen takt och turordning. På varje stopp serveras det en smakportion tänkt att återspegla restaurangens stil och kök.

– I år är vi extra glada att också kunna erbjuda en runda som går mer åt Boulebar och Värnhemshållet. Det har vi inte lyckats få ihop tidigare, berättar Sabine Bjerstedt, projektledare för Matnatten.

Bild från fjolårets Matnatten.
Foto: Alexander Olivera
Bild från fjolårets Matnatten.

Sammanlagt är 39 restauranger med på Matnatten i år. Bland dessa återfinns Far i Hatten, Kasai in the Sky, Årstiderna by the Sea, Slottsträdgårdens Kafé och Quê.

En nyhet för i år är att Matnattens besökare kommer att kunna ta sig från ställe till ställe med hjälp av elsparkcyklar. I alla fall tre turer. Företaget Voi sponsrar med tre så kallade credits.

– Jag tror ingen har undgått den boom som har varit i Malmö under det senaste året och vilken snackis det har blivit på stan, säger Sabine Bjerstedt. Samarbetet gör att gästerna har möjlighet att uppleva Malmö och ta sig runt mellan de deltagande krogarna på ett nytt och annorlunda sätt.

Ser du några logistiska problem med att en massa hungriga foodies kör runt med elsparkcykel på Malmös gator i jakt på nästa smakportion?
– Haha, nej, det gör jag inte! Jag tycker överlag att elsparkcyklarna fungerar väldigt bra i Malmö. Samtidigt har Matnatten en målgrupp som är vettig nog att ta ansvar för att ställa elsparkcyklarna i rätt zoner och att använda dem på korrekt sätt.

Och det där med alkohol och elsparkcykel, hur tänker ni där?
– Det ska inte vara några problem. När man laddar ner appen går man med på användarvillkoren där det står klart och tydligt vad som gäller. Där tänker vi också att det är vuxna människor som vet hur man kör och att man ska använda hjälm när man åker.

Foto: Alexander Olivera
Bild från fjolårets Matnatten.

Genom åren har arrangören Taste Events erbjudit Matnattens gäster både båtturer och tågfärder i städerna där evenemangen hålls. Nu kan den som vill alltså ta sig fram medelst elsparkcykel också.

När projektledare Sabine Bjerstedt får frågan om hon har någon aning om vilket färdmedel som Matnattens gäster kommer att använda i framtiden svarar hon att hon inte vet vart utvecklingen är på väg. Men hon skulle gärna se att det gick att kombinera en biljett till Matnatten med kollektivtrafiken.

– Vi har inte varit i dialog med Skånetrafiken ännu, men det hade varit roligt att involvera lokaltrafiken mer i vår satsning. Att kunna åka från Lund till Malmö med matnattenbiljetten, eller att kunna åka buss inom stan, till exempel.

Inför nästa års Matnatten hoppas man på att kunna utöka med ännu en runda.

– Vi är lite sugna på att köra en matrunda som går mer mot Slottsstadenhållet. Det finns så mycket bra ställen däromkring, så det vore ett väldigt fint komplement till rundorna vi har idag, berättar Sabine Bjerstedt.

Publicerad:

LÄS VIDARE