Elva kommuner till regeringen: Lätta på lagen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Strömstad är en av de elva kommuner som vädjar till Regeringen att tillfälligt ändra Socialtjänstlagen. Arkivbild.
Foto: Erik Johansen
Strömstad är en av de elva kommuner som vädjar till Regeringen att tillfälligt ändra Socialtjänstlagen. Arkivbild.

Låt oss tillfälligt slippa erbjuda hemtjänst och hemsjukvård till för alla som inte bor året runt i våra kommuner. Det vädjar elva kommunstyrelseordförande i Bohuslän ett brev till socialminister Lena Hallengren.

"I samband med den globala pandemin och myndigheternas rekommendationer, är situationen i varje kommuns vård och omsorg, minst sagt ansträngd", skriver de elva kommunstyrelseordförande i brevet och vädjar till regeringen att den tillfälligt ska överväga att upphäva skyldigheten att utföra hemtjänstinsatser, hemsjukvård och LSS-insatser för icke åretruntboende. Ändringen av lagen skulle gälla bara under den tid restriktioner i samband med covid-19 varar.

Flera kommuner, däribland Orust och Sotenäs, har sedan tidigare meddelat att de upphör med hemtjänst till personer från andra kommuner som bara bor där delar av året. Men beslutet strider mot socialtjänstlagen som bland annat säger att vistelsekommunen är "skyldig att hjälpa din hemkommun med att utreda vilka insatser du behöver och att sedan utföra dem".

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tidigare krävt lättnader i kommunens ansvar för socialtjänstinsatser vid delårsboende för äldre och funktionsnedsatta.

Kommunerna som står bakom brevet till regeringen är Strömstad, Kungälv, Munkedal, Stenungsund, Orust, Tanum, Lysekil, Tjörn, Sotenäs, Öckerö och Uddevalla.

Publicerad: