Jan Emanuel: Jag är en populist med stolthet och glädje

Uppdaterad 2024-06-14 10.40 | Publicerad 2024-06-01

Jan Emanuel ringer och säger att han är trött på jippon. 

Egentligen hade han tänkt kasta pengar i vattnet framför journalister för att illustrera EU:s slöseri.

Nu erbjuder han en exklusiv intervju istället. 

Två timmar senare tar han emot i strumplästen på Djurgården.

Jan Emanuels lyxbåt Princess 75 ligger förtöjd vid Ryssviken på Djurgården. Lyxbåt är en underdrift. Insidan är större än en stor Stockholmslägenhet. Han visar stolt upp ett par rum och tre toaletter. Den finaste, med dubbla handfat, ligger vid hans sovrum. Han ursäktar sig över den obäddade sängen.

Sittandes på däck ser man det vackraste av Stockholm. Djurgårdens grönska, Stockholms inlopp och Södermalm. Gröna lunds många torn reser sig mot himlen. Jan Emanuel och Sara Skyttedal dricker kaffe och kisar i solen. De vill presentera sitt parti Folklistans tionde och sista prioritering inför EU-valet: att stätta stopp för EU:s slöseri med pengar. Frågan verkar engagera dem mycket. De droppar siffror, 8 500 miljarder kronor till coronafonden, pengar till att utbilda clowner i genuspedagogik, kameler som hyrdes in till en parad.

Lyxbåt är en underdrift. Insidan är större än en stor Stockholmslägenhet.

Får låna tofflor

Exakt hur pengarullningen ska upphöra vet de inte. Det viktiga är att inte svika löftet utan att jobba hårt för att det ska bli verklighet. Sverige borde bara betala hälften av den avgift vi i dag betalar till EU, anser de.

Duons plan var att presentera det hela under spektakulära former. ”Göra en Schyman” som Jan Emanuel kallar det. Kasta ut pengar i vattnet från båten inför journalister. Två timmar innan spektaklet hörde Jan Emanuel av sig.

– Jag är trött på den här grejen. Det blir pajigt, sa han i telefonen.

Han vill istället göra en riktig intervju. Om det är för att inga journalister nappade är oklart. Jan Emanuel hävdar bestämt att flera konkurrenter blev förbannade när han ställde in den planerade pressträffen.

Jan Emanuel och Sara Skyttedal tar emot på Jan Emanuels båt.

Nu sitter vi på båtdäcket och får prioriteringen berättade för oss istället. En assistent har gett mig och fotograf Magnus Wennman vita badtofflor, Jan Emanuel har strumpor, Sara Skyttedal högklackat.

”Man måste kunna tala fritt och utveckla sina resonemang istället för att vara som en robot”, säger Sara Skyttedal.

”Jag spyr på det”

Har det blivit för mycket jippo över Folklistan?

– Det är ironiskt. Min hjärtefråga näst efter djurskydd är haven. Vi ringde runt till journalister och berättade att vi ville dra ner på fiskekvoterna och rädda fisken i Östersjön. Jag kunde höra hur det gäspades i luren. Men blir jag av med körkortet, då blir det löpsedlar och alla ringer. När det tyngsta vi har möts av en gäspning, då tvingas vi ta till andra metoder. Men jag är trött på att behöva luras för att lyfta en fråga. Jag spyr på det. Det tilltalar mig inte, säger Jan Emanuel.

Ni har väl själva sett till så att det har blivit så här, första framträdandet lyfte ni i helikopter?

– Jag gillar ärlighet. Det är coolt. Tror du på fullt allvar att om vi bara skulle gått ut och sagt ”här har vi en politisk fråga” att vi hade kommit i närheten av den uppmärksamhet vi fick. Det är klart att det är en strategi också.

”Min hjärtefråga näst efter djurskydd är haven”, säger Jan Emanuel.

Kan samarbeta med övervintrade kommunister

Några av Folklistans övriga prioriteringarna är att skrota asylrätten, skicka kriminella till utländska fängelser och släppa snuset fritt i EU. Tanken är att köra stenhårt på förslagen om de kommer in i parlamentet. De ska kunna samarbeta med vilka som helst för att få dem genomförda. Jan Emanuel vill bli en del av den socialdemokratiska gruppen. Sara Skyttedal pratar om samarbeten med högergrupperna.

– Jag har inga problem att samarbeta med någon. Vad heter den där vänstergruppen nu igen? säger Jan Emanuel.

– GUE-Left, säger Sara Skyttedal.

– Jag har inga problem att samarbeta med någon övervintrad kommunist från GUE-Left. Det viktiga är att få igenom sina frågor, säger Jan Emanuel.

– Det finns en grupp som ligger längst ut till höger, ID-gruppen. Det spelar ingen roll hur bra förslag de lägger, Socialdemokraterna röstar alltid emot. Det är föraktfullt mot väljarna. Jag är också kritisk mot mitt tidigare parti, Kristdemokraterna, som inte vill bygga upp ett strukturerat samarbete med grupperna till höger för att kunna bygga bättre politik, säger Sara Skyttedal.

Populist med stolthet och glädje

Skulle ni beskriva er som ett populistiskt parti?

– Om du är populist när du kommer med lösningar på problem som den vanliga människan upplever, ja då är jag en populist med stolthet och glädje, säger Jan Emanuel.

”Jag har en idé om hur jag ska rädda världen men Sara är inte lika övertygad om att det kommer funka.”

Han fortsätter med ett resonemang om vad en politiker ska vara. Hans uppfattning är att en politiker ska tjäna folket. Inte hålla på med politiskt spel eller söka konflikter.

Är vanliga politiker tråkiga?

– Toppen av pyramiden, de är så tråkiga så att tårna hänger ner. Men de som bär det sanna engagemanget, de om krigar på därute utan betalning, de är så långt ifrån tråkiga som man kan komma, säger Jan Emanuel.

– Partikulturerna gör att politikerna blir fega. Visar man mod eller initiativkraft slås man ner, det har vi båda erfarit. När jag var kristdemokrat och ändrade talepunkterna blev jag utskälld. Det är inte mänskligt. Man måste kunna tala fritt och utveckla sina resonemang istället för att vara som en robot, säger Sara Skyttedal.

Vill rädda regnskogen

Intervjun varar en timma. Jan Emanuel ger långa svar, svävar ut och landar ibland någon helt annanstans. Han är full av energi och spänner ögonen i mig. Sara Skyttedal svarar rakare, mer koncist, ofta med ett leende på läpparna.

Inte helt olikt hur de arbetar med att ta fram politiska förslag, visar det sig. Jan Emanuel har tänkt på en grej och drar den för Sara Skyttedal. Hon ger grönt eller rött ljus.

Berätta om ett okänt förslag som du har?

– Jag har en idé om hur jag ska rädda världen men Sara är inte lika övertygad om att det kommer funka. Men nu släpper jag den ändå. Träden är som jordens lungor. Regnskogen är världens största lungor, säger Jan Emanuel.

Sara Skyttedal och Jan Emanuel hoppas kunna nå personer som i vanliga fall inte röstar i valet.

Han fortsätter att berätta att länder med regnskog ofta hamnar i ekonomiska trångmål, för att komma på fötter ekonomiskt igen så säljer länderna regnskogen till företag eller andra länder som sågar ner den.

– Om EU skulle ta hela sin miljöbudget och köpa upp regnskog så skulle man kunna lösa det här. På många ställen finns också utrotningshotade djur, gorillor och liknande. Då skulle man också se till att artrikedomen skyddas.

Tror du att det förslaget skulle funka Sara?

– Nej, men jag tror att det behöver göras mer för att skydda regnskogen, säger Skyttedal.

Har det bra – även om de inte kommer in

Berätta om ett förslag som stoppats?

– Du skulle bedriva någon politik om Färöarna, ett embargo mot deras fiske. Då tyckte jag det var bättre om du inriktade dig på EU. Färöarna är inte ens med i EU, säger Sara Skyttedal.

Med drygt en vecka kvar till EU-valet är det högst osäkert om Folklistan kommer in i parlamentet. Sara Skyttedal och Jan Emanuel hoppas kunna nå personer som i vanliga fall inte röstar i valet.

Vad gör ni om ni inte kommer in?

– Vi har det ganska bra ändå, men det vore ju bra om vi kunde göra skillnad, säger Sara Skyttedal.

– Jag kommer ha ett enklare och mer privilegierat liv. Det är inte så att jag lider. Om vi kommer in drar jag till Bryssel, går på möten som sannolikt inte kommer vara superroliga alla dagar i veckan. Men det gör jag för att jag vill förändra, jag vill göra något bättre, säger Jan Emanuel.

Olof Svensson