Teodorescu Måwe (KD): SD koordinerade hatstorm

Publicerad 2024-05-19

Alice Teodorescu Måwe och KD-ledaren Ebba Busch.

Alice Teodorescu Måwe (KD) pekades ut av SD:s kommunikationsavdelning i Kalla fakta-granskningen ”Undercover i Trollfabriken”.

Bara timmar efter att SD-medarbetare talat om att ”hitta skit” på KD-toppen hamnade hon mitt i en hatstorm, skriver hon på Aftonbladet debatt:

”Det var koordinerat, det var massivt, men framför allt var det rasistiskt”.

”Apropå ingenting alls: Jag har alltid haft så ofantligt svårt för dessa självgoda finborgare”.

Så skrev SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett inlägg på X den 15 mars.

Enligt EU-toppen Alice Teodorescu Måwe (KD), som hänvisar till Kalla faktas granskning om SD:s trollkonton, var det bara timmar efter att SD:s kommunikationsavdelning talat om att ”hitta skit” på henne.

Och efter inlägget svämmade KD-toppens sociala medier över.

”Mina kommentarsfält, i samtliga öppna sociala medier kanaler, översköljdes av en störtflod av hat och hot, rasistiska tillmälen riktade mot mig och mina små barn”, skriver Alice Teodorescu Måwe i Aftonbladet debatt.

Hon ställer sig frågan: ”Var det nu ’bashningen’ gick av stapeln? Nu, som operation ’hitta skit’ initierades?”

Massiv kritik efter granskningen

Kritiken har varit massiv efter att TV4:s Kalla fakta har avslöjat att Sverigedemokraterna använder sig av anonyma konton för att sprida kritik och håna både oppositionen och samarbetspartierna inom Tidöavtalet.

L-ledaren Johan Pehrson kräver ett stopp för finansiering av trollkonton via partistödet.

– Människor i mitt parti är skitförbannade, säger han.

Även Magdalena Andersson (S) har riktat skarp kritik. SD:s arbetssätt ”för tankarna tillbaka till Ryssland”, sa hon under en pressträff tidigare i veckan.

– Det är dags för statsministern att visa att han styr landet.

Jimmie Åkesson.

Åkesson slår tillbaka

SD har lovat att radera ett antal inlägg som anses gå över gränsen vad gäller relationerna med de andra Tidöpartierna. Men partiet kommer inte att ta bort några anonyma konton.

”Jag tar till mig av relevant kritik och agerar på information om faktiska, belagda, övertramp. Men jag böjer mig inte för grundlösa, vilseledande och osakliga drev, baserade på rent hittepå”, skriver Jimmie Åkesson på Aftonbladet debatt.

”Krävs ryggrad och ansvarstagande”

Alice Teodorescu Måwe vill att fokus ska ligga på att ”identifiera och åtgärda” de samhällsproblem som skapar ”ofrihet, otrygghet och orättvisa”.

”Av den som aspirerar på människors förtroende krävs hederlighet, ryggrad och ansvarstagande”, skriver hon i Aftonbladet debatt.

M-ledaren Ulf Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson (M) anser att SD brutit mot Tidöavtalets punkt om att tala respektfullt om varandra. Men samarbetet kring de sakpolitiska frågorna ska fortsätta.

– Men det är klart att det här är förtroendeskadligt, har han tidigare sagt till TT.