Regeringen: Försvaret ska förstärkas

Uppdaterad 2022-03-11 | Publicerad 2022-03-10

Det svenska försvaret ska kraftigt förstärkas, meddelar regeringen på en pressträff.

Anslaget ska höjas till 2 procent av BNP.

– Det här är en markering mot omvärlden, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

På torsdagens pressträff meddelade regeringen att man kraftigt förstärker det svenska försvaret med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Europa och den ryska invasionen av Ukraina.

– Många människor kommer att påverkas, vi måste alla nu ställa in oss på att vi ska göra vår del av att stärka Sverige. Vi kommer att få se mer av det svenska försvaret under de kommande åren från norr till söder över hela vårt land, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Nu föreslår regeringen att Försvarsmaktens anslag ska höjas från 1,3 till 2 procent av BNP.

– Det ska ske så fort det är praktiskt möjligt och så fort det går att omsätta ökning i stärkt försvarsförmåga, säger statsministern.

”Sveriges försvarsförmåga ska kraftigt förstärkas” säger statsminister Magdalena Andersson på en pressträff. Till vänster finansminister Mikael Damberg och till höger försvarsminister Peter Hultqvist.

Ingen Nato-flört

Att försvarsalliansen Nato har som mål att medlemsländer ska lägga 2 procent av sitt BNP på försvaret har inget att göra med beslutet, enligt Andersson.

– Dagens besked syftar enbart till att säkerställa Sveriges försvarsförmåga, säger hon.

Försvarsminister Peter Hultqvist betonar att Försvarsmakten är mitt i den största upprustning sedan 1950-talet och säger att man nu utökar antalet befattningar från  60 000 till cirka 100 000

– Det här är en markering mot omvärlden. Ryssland och dess regim hotar hela säkerhetsordningen och med anledning av det säkerhetspolitiska läget har regeringen tagit initiativ till förhandling i försvarsberedningen, säger han och fortsätter:

Fördjupat samarbete

– Vi vill genomföra det här på ett realistiskt och systematiskt sätt. Det måste göras i samverkan med myndigheterna på försvarsområdet.

Även de parter och länder som Sverige har samarbeten med kommer få en viktigare roll.

– Vi kommer fördjupa våra försvarspolitiska samarbeten ytterligare. Det handlar bland annat om Finland som är vår närmsta partner, säger Hultqvist som också lyfter fram Nato, Storbritannien och USA.

Statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist förklarar hur Sverige ska stärka sitt försvar.