Tvingas föda barn - som nioåringar

Publicerad 2014-12-10

De är barn - och tvingas till äktenskap med 50-åriga män.

I Zambia är traditionen med barnäktenskap ett stort problem.

SVT:s Korrespondenterna besökte landet – och träffade både män och bortgifta flickor.

– Jag ser inte mina drömmar, säger Asha, en av flickorna.

I SVT:s Korrespondenterna besöker reportern Johan Ripås staden Kaoma i västra Zambia. I delar av landet lever fortfarande traditioner med barnäktenskap kvar. Unga flickor tvingas till äktenskap och sex med män som i många fall närmar sig pensionsåldern.

– Unga flickor får fortfarande gå igenom initiationsriter när de är nio, tio, elva år gamla. Man tvingar in dem in i tidiga giftermål, säger Mui Indupo, Indupo arbetar mot barnäktenskap i staden genom organisationen Young Women’s Christian Association, YWCA.

Födde sitt barn som nioåring

I programmet framträder både unga flickor som tvingats till äktenskap och män som är gifta med flickor som i vissa fall inte ens närmat sig tonåren. Asha är 16 år - och har tre barn tillsammans med den 40 år äldre Simakando.

– Hon var nästan nio år gammal när det yngsta föddes, säger Simakando i programmet.

Han ser inget fel i traditionen och säger i programmet att en flicka som har fått mens är redo att gifta sig - oavsett ålder.

– Man kan inte säga att det är något fel på människors traditioner. Om någon kommer från ett annat land där traditionerna ser annorlunda ut måste de ändå anpassa sig till det som gäller här, säger han i programmet.

Men för Asha ser sig inte som en kvinna. Hon säger i programmet att hon fortfarande är ett barn - som vill gå i skolan.

– Jag ser inte mina drömmar, säger hon.

Enligt UNICEF gifter sig åtta procent av Zambias flickor innan de fyllt 15 år. Traditionen strider mot lagen - men problemet är utbrett.

”Vårt liv är i princip över”

För reporten Johan Ripås var resan till Zambia chockartad.

– Siffror är ju en sak. Vi visste att det var vanligt med barnäktenskap i landet. Men det blir en helt annan sak att stå hemma hos en familj där mannen är 55 år och frun 16, där hon födde sitt första barn när hon var 9. Där jag såg ett barn såg han en kvinna som han kunde gifta sig med och göra gravid, säger han.

Johan Ripås träffade flera bortgifta flickor som blev gravida som barn.

– Alla flickor som jag träffade sa ungefär samma sak. De vill inget hellre än att plugga, att bestämma själva, att leva ett liv. Men de sa "vårt liv är i princip över".