SMHI utökar värmevarning

Publicerad 2014-07-22

llröda väderkartor och temperaturer över 30 grader.

Rekordvärmen är här - och högtrycket väntas hålla i sig.

Nu utökar SMHI värmevarningen.

– Värme är en hälsorisk, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Ett mäktigt högtryck täcker hela landet och bjuder på rekordtemperaturer upp mot 32 grader.

Solen fortsätter att skina och värmen håller i sig framöver.

Varmast är det i norra Norrland där Älvsbyn hade en temperatur på 31,2 grader i går.

Men värmeböljan är inte bara av godo.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga temperaturer under veckan - för att sjukhus och kommuner ska hinna ordna så att äldre och sjuka skyddas.

Nu utökas värmevarningen till hela Svealand förutom Dalafjällen, Gävleborgs län, Västernorrlands län samt Västerbottens och Norrbottens kustland.

Systemet med värmevarning infördes förra året, men då nådde temperaturen aldrig upp till de nivåer vi upplever nu.

På kontinenten har den här typen av varningar funnits under lång tid.

– Vi har inte varnat för detta tidigare, förra året hade vi inga sådana här värmeslag, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Varningen gäller från tisdag och tre dygn framöver. Vid en klass 1–varning uppgår de högsta dagstemperaturerna till 30 grader eller mer, tre dagar i följd. Förhandsinformation skickas till ansvariga inom vård och omsorg via länsstyrelserna och kommunerna, för att öka beredskapen vid en värmebölja. Temperaturer runt 30 grader under flera dagar i rad kan utgöra en hälsofara.

– Värme är en hälsorisk, vid de här temperaturerna kan framför allt äldre och små barn få värmeslag, säger Emelie Karlsson.

Det är några grader svalare i Götaland. Därför omfattas inte denna del av landet av varningen. I söder ligger temperaturerna runt 25-27 grader. Till helgen finns det risk för regn och åska i Skåne och fjälltrakterna.

I norr består solen och supervärmen.

– Högtrycket ger med sig i slutet av veckan. Från fredag får vi in lite mer ostadigt väder söderifrån och temperaturerna sjunker på de flesta håll, säger Emelie Karlsson.

I början av nästa vecka blir det ostadigare med regn och skurar. Då sjunker temperaturer långsamt, enligt SMHI:s prognos.

Trots några grader svalare - det är ändå läge att packa kylväskan och dra sig till stranden. Termometern väntas visa 20-25 grader.