Christer: Hej då, rymdstationen!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-19

I kväll ska Fuglesang och Discovery kopplas loss

Tiden i rymden för Christer Fuglesang närmar sig sitt slut.

I kväll ska Discovery kopplas loss från rymdstationen.

Vid 20.20-tiden stängdes luckan mellan ISS och rymdfärjan efter ett kramkalas.

Vid 20-tiden på tisdagskvällen samlades besättningarna från ISS och Discovery för en välkomstceremoni som inleddes med klassiska gruppfoton av de leende astronauterna.

Sunita Williams hade kommit på tricket för att bli den som syntes bäst på fotot. Hon bar sitt långa hår utsläppt och det stod som en sky kring hennes huvud.

Reiter blev hedersmedlem

Klockan 20.07 prick, helt enligt schemat, anropade besättningarna Houston.

Discoverys kapten Mark Polansky var den förste att få ordet. Han tackade för en mycket lyckad expedition, lyckönskade Sunita Williams som blir kvar på ISS i ett halvår, och välkomnade Thomas Reiter som efter fem och en halv månad på ISS återvänder med Discovery mot jorden.

Michael Lopez Alegria, kapten på ISS, beskrev avskedet som bitterljuvt. Till ESA-astronauten Thomas Reiters stora förvåning utsåg Alegria honom till hedersmedlem i Nasas astronautkår.

– Det här gör det ännu svårare att lämna er, sade Reiter under ceremonin som direktsändes på Nasa-tv.

23.09 kopplas Discovery bort

Från markkontrollen i Houston hördes jubel och applåder när ceremonin var slut.

Besättningsmedlemmarna vände sig bort från kameran och ett stort kramkalas mellan besättningsmedlemmarna, som flöt runt i luften, bröt ut vid 20.15.

Bara några minuter senare stängdes luckan och kvar på ISS var bara Sunita Williams, Michael Lopez Alegria och Mikhail Tyurin.

Besättningen kontrollerar noga att det inte finns några farliga läckor och gör säkerhetskontroller av farkosten.

Vid 23.09 beräknas Discovery kopplas loss från ISS för att strax därefter påbörja resan tillbaka mot jorden.

Pilot Bill Oefelein kommer först föra rymdfärjan runt en del av rymdstationen innan raketerna tänds 23:38 för att få skeppet att avlägsna sig och påbörja färden hem.

Fuglesang och de andra på Discovery beräknas ha fast mark under fötterna igen sent på fredag kväll. Vädret kommer att avgöra om de landar på Kennedy Space Center i Florida, Edwards flygvapenbas i Kalifornien eller White Sands-basen i New Mexico.

Fakta: Discoverys landning

TT , Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln